Het dubbelgebroken bit nader bekeken • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Het dubbelgebroken bit nader bekeken

Foto: www.arnd.nl/Lisa Dijk

Het is het meest gebruikte bit onder ruiters; het dubbelgebroken bit. Maar waarom pakken we dit bit zo vaak uit de zadelkast voor onze paarden? Is het een gewoonte of is het echt veel beter dan een ander bit? Dressuur zocht het voor je uit.

Natascha van Eijk heeft jarenlange ervaring als professioneel bitfitter en geeft meer uitleg over het dubbelgebroken bit. Natascha: “De meeste paarden geven de voorkeur aan het dubbelgebroken bit. De drukverdeling op de tong, mondhoeken en lagen is gelijkmatig en daarbij is het ook bewegelijker in de mond. Veel paarden vinden dat fijn. Daarentegen heeft het dubbelgebroken bit ook een nadeel. Door de twee scharnieren bestaat er een kans op wondjes in de mond. Zeker als het bit te groot is voor de mond kunnen de scharnieren tegen de mondhoeken aankomen. Het is daarom belangrijk om de juiste maat bit te kiezen.”

Verschillende soorten en maten

Natascha: “In het assortiment van de dubbelgebroken bitten bestaan er veel verschillende soorten en maten. Kies je bijvoorbeeld voor brede, smalle of kleine tussenstukjes? Die keuze moet je laten afhangen van de vorm van de mond van je paard en de breedte van de tong. Hoe breder het tussenstuk, hoe meer draagvlak er is bij de tong. Een smaller tussenstuk gaat meer richting een enkelgebroken bit. Het is een kwestie van uittesten en diverse bitten uitproberen om erachter te komen wat het beste bij jouw paard past.”

Totale plaatje

“Een paard geeft vaak zelf wel aan wat voor hem het prettigste is. Maar bij de keuze voor een bit moet niet alleen maar gekeken worden naar het paard, maar ook naar de ruiter. Wie zit er op het paard? Gaat het om een ruiter met een zachte hand of een onervaren ruiter die veel steun nodig heeft? Bij het bitfitten kijk ik naar het totale plaatje.”

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook