Een paar oefeningen voor meer rechtheid • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Een paar oefeningen voor meer rechtheid

De meeste paarden vinden het makkelijker om op een bepaalde hand de oefeningen te doen. Om dat te veranderen moet je als ruiter zorgen dat je je paard gymnastiseert en even soepel en sterk maakt op beide handen.

Oefeningen

De voorkeurskant kan nog eens versterkt worden op het moment dat ook de ruiter handiger is op die hand, daarom is het altijd belangrijk dat de ruiter ook aan zijn eigen houding en zit blijft werken, maar het is sowieso goed om de souplesse van je paard te verbeteren. Grand Prix-ruiter Levi Willemsen vertelde op Your Horse zijn drie favoriete oefeningen.

Hoefslag

“We rijden ongemerkt vaak op de hoefslag en daarbij leunt het paard soms ook ongemerkt een beetje tegen de omheining”, aldus Levi. “Door een stukje afstand te houden van de hoefslag, bijvoorbeeld op de binnenhoefslag of de derde hoefslag, merk je al snel of je paard goed rechtuit gaat en of hij misschien toch een beetje kleeft aan de hoefslag.”

Gebruik bij het losrijden standaard ook een paar keer de binnenhoefslag, dan check je iedere keer of je paard goed recht gaat. Valt hij naar buiten, probeer dat dan niet op te lossen door naar binnen te ‘sturen’, maar juist door je handen voor je uit te houden en iets extra voorwaarts te rijden waarbij je iets meer buitenbeen geeft. Zodra je je paard weer recht hebt, is de druk van je benen weer gelijk. Valt hij juist naar binnen, rijd dan voorwaarts naar je hand waarbij je even iets meer druk van je binnenbeen geeft of vraag een paar passen schoudervoor en rijd dan weer rechtuit.

Zoek aanknopingspunten

Wil je zeker weten dat je paard rechtuit gaat naar waar je heen wilt, zorg dan dat je aanknopingspunten hebt waar je op af rijdt. Houd je ogen op die aanknopingspunten gericht en maak met je handen voor je uit een tunneltje waar je tussendoor rijdt richting je doel. Blijf zelf uiteraard goed midden op je paard zitten, zodat je hem niet naar inks of rechts uit zijn evenwicht haalt en focus telkens op een vast punt waar je heen wilt. Het helpt je niet alleen beter uitkomen waar je wilt, het is ook een controle op hoe goed je je paard rijdt in de richting waarin je wilt, want als je zelf geen doel voor ogen hebt, kun je ook niet weten of je paard echt de lijn volgt, die je wilt gaan.

Wijken

Tot slot is het wijken voor het been een goede oefening om je paard rechter mee te maken. Wijken na het afwenden op de korte zijde naar de hoefslag, wijken van de hoefslag naar het midden van de baan of afwenden en een een aantal keer afwisselen tussen een paar passen wijken naar rechts en links. Op die manier leer je je paard reageren op zijdelingse hulpen, je maakt hem soepeler en hij wordt er handig van. Door het meer onderzetten van zijn binnenachterbeen, wordt hij sterker en hij leert tegelijk goed naar je buitenhand lopen. Daarmee kun je hem in het rechtuit gaan ook beter naar je hand rijden en wordt het makkelijker voor hem om recht te gaan.

Bron: Yourhorse

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook