Drie dingen om op te letten volgens Carl Hester • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie dingen om op te letten volgens Carl Hester

Carl Hester en Nip Tuck. Foto: www.arnd.nl

Hoewel je over het algemeen aan de top vaak paarden ziet met goede papieren en van bekende ouders is de afstamming volgens Carl Hester niet het belangrijkste bij het uitzoeken van een goed dressuurpaard. Dat vertelde de Britse topruiter op NoelleFloyd. Er zijn zeker drie dingen die belangrijker zijn.

Instelling

Het allerbelangrijkste vindt de ruiter de instelling van een paard en zijn bereidheid om te werken. Dat is precies wat hem in Nip Tuck zo aantrok. Met zijn stokmaat van ruim 1,80m heeft ‘Barney’, zoals hij in de wandelgangen genoemd wordt, niet echt het ideale lichaam, maar zijn wil om te werken is zo sterk dat hij het ook voor elkaar krijgt als zijn lichaam hem in de weg zit.

Gangen, gangen en gangen

Wat minstens net zo belangrijk is als een goede instelling zijn drie correcte gangen. Volgens Hester kun je op grote wedstrijden zowel grote als kleine paarden tegenkomen, met een korte of lange rug en hals, maar een ding hebben ze gemeen en dat is dat ze drie correcte gangen hebben. Want dat is een voorwaarde om te kunnen presteren.

Een band

Het derde punt dat onmisbaar is voor prestaties op topniveau is dat er een band moet zijn tussen ruiter en paard. Valegro is daar een mooi voorbeeld van. Het was de bedoeling dat Charlotte Dujardin hem tot in de Lichte Tour zou rijden en daarna zou Hester hem overnemen en doortrainen tot in de Grand Prix. “Toen het moment was aangebroken dat ik hem van Charlotte zou overnemen speelden er twee dingen”, vertelt Hester. “Ik had op dat moment Uthopia, waarmee ik ook Olympiade had gereden en Charlotte en Valegro waren gek op elkaar, die combinatie kon ik niet uit elkaar halen. En iedereen weet hoe dat is afgelopen.”

Die drie dingen eerst

Hoewel Hester vaak kan kiezen voor paarden met topafstammingen, kijkt hij toch eerst naar deze drie dingen voordat hij naar een papier kijkt.

Bron: NoelleFloyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook