Do's en don'ts om een betere ruiter te worden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Do’s en don’ts om een betere ruiter te worden

Foto: www.arnd.nl

Behalve goed leren rijden en voldoende tijd en energie steken in de training van je paard zijn er nog wel een paar andere dingetjes, die invloed kunnen hebben op hoe goed je bent als ruiter. En omdat het best goed is om er eens bij stil te staan zette The Plaid Horse een paar do’s en don’ts op een rijtje.

Vergelijken

Wanneer je een betere ruiter wilt worden kun je jezelf beter niet gaan vergelijken met andere ruiters. Iedereen is anders en je zult het moeten doen met de middelen, de tijd en het paard dat je hebt, dus concentreer je daarop. Er zullen altijd ruiters zijn met betere paarden, meer budget en meer bekende trainers, maar als je je daar blind op staart kom je nergens. Concentreer je in plaats daarvan op jezelf en op wat je al bereikt hebt en waar je graag naartoe wilt. Neem les, bezoek clinics en laat je eventueel wel inspireren door te kijken naar andere ruiters en gebruik wat van die ervaring om je eigen rijden te verbeteren.

Niet in één dag

Onthoud ook dat Rome niet in één dag gebouwd is. Het kost tijd om jezelf en je paard te verbeteren en er zijn geen korte weggetjes. Houd het grote geheel goed in de gaten, want dan zie je ook wat je allemaal al bereikt hebt. Dat is niet alleen motiverend, het is ook een stukje bevestiging dat je op de goede weg bent en draagt daardoor ook bij aan het zelfvertrouwen dat je als ruiter hebt.

Plan

Stel samen met je instructeur een paar doelen en maak een plan van aanpak. Denk eraan dat het oké is als je een keer een fout maakt, daar leer je van. Streven naar perfectie is prima, maar als je daardoor bang wordt om fouten te maken, dan belemmert het je juist.

Bezig zijn met

Vergeet ook niet dat je best eens een keer kunt besluiten om niet te rijden wanneer je moe bent of een zware dag hebt gehad voordat je naar je paard gaat. Je wordt geen slechtere ruiter wanneer je een keer lekker een tijd met je paard gaat wandelen in plaats van dat je hem rijdt. Het bezig zijn met je paard draagt ook bij aan jullie band en weten wanneer je beter een keer niet opstapt, maakt je eerder beter als ruiter.

Bron: Theplaidhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook