Doelen: 'Onthoud de ‘Yes!’-momenten' • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Quillemette Kraaikamp

Bij het maken van goede voornemens heb je als ruiter niet alleen rekening te houden met jezelf, maar ook met je paard. Dressagetoday vroeg daarom een paar tips aan Paul Haefner, die als sportpsycholoog werkzaam is en gespecialiseerd is in de paardensport.

Gisteren kon je hier onder andere al lezen dat kleine succesjes ook succesjes zijn, dat je een doel het beste positief kunt beschrijven en dat er ook een tijdslimiet aan het doel moet zijn verbonden. Deze keer volgen nog een paar korte tips om te helpen zorgen dat je je niet alleen doelen stelt, maar ze ook gaat halen in het nieuwe jaar.

Hulpmiddel

Zie een doel vooral als een hulpmiddel in de training van je paard. Om je doel te kunnen bereiken heb je ook positieve motivatie en ondersteuning nodig van bijvoorbeeld je instructeur. Met het stellen van een doel weet je waar je naartoe werkt, maar dat doe je vaak niet in je eentje.

Plan

Met het stellen van een doel, wil je ook een plan van aanpak. Vaak lukt dat het beste als je het doel opsplitst in een paar kleinere tussendoelen. Dan heb je gelijk een ‘stappenplan’, waar je houvast aan hebt. Onthoud wel dat je niet alleen met jezelf te maken hebt, maar ook met je paard. Soms is het nodig om iets een keertje extra te herhalen en soms heeft je paard gewoon even iets langer nodig om iets te leren. Wees dan ook flexibel en pas de tijdslimiet aan aan de behoefte van je paard.

Uitdagend

Stel een doel dat uitdagend is voor je. Een doel moet je zover uit je comfortzone dwingen, dat het uitdagend is, maar niet overweldigend. Een te groot doel kan ervoor zorgen dat je je zelfvertrouwen verliest en daarmee je doel uit het oog verliest, maar een te klein doel, dat niet uitdagend is, wordt misschien snel te saai.

Onthoud de ‘Yes!’-momenten

Soms ben je zo druk bezig met wat je allemaal wilt en moet dat je vergeet stil te staan bij de momenten, waarop dingen even helemaal passen. En dat terwijl die ‘Yes!’-momenten zo belangrijk zijn. Dat is waar je het voor doet. Dus moet je ook niet vergeten te genieten op het moment dat alles lijkt te passen. En als je het dan ook nog opschrijft dan kun je op een moment dat het wat minder gaat altijd even opzoeken wat er allemaal al wel goed is gegaan en daar je inspiratie uit halen.

 

Bron: Dressagetoday/Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.