Deze vijf dingen zou je je instructeur niet moeten laten herhalen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Deze vijf dingen zou je je instructeur niet moeten laten herhalen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Elke instructeur kent wel het gevoel dat hij een bepaald zinnetje zo vaak moet herhalen dat hij ook een bandje had kunnen inspreken. Zolang dat gevoel niet al te vaak voorkomt in de training is het niet zo heel erg, maar om ruiters bewust te maken van iets waar veel instructeurs op moeten blijven hameren, maakte de FEI een lijstje met een top 5.

Knipoog

Alhoewel het lijstje van de FEI is geschreven met een knipoog kun je je toch verbazen over hoe herkenbaar het geworden is. Lees het daarom rustig door en haal er je voordeel uit. Misschien kun je het gebruiken.

Been

Meer been! En nog meer been! Als je paard te langzaam gaat, te stug is, kijkt, stout is, de overgang niet maakt en ga zo maar verder. In geval van twijfel zou je eigenlijk altijd eerst moeten proberen meer been te geven, het is dé oplossing voor bijna alles in de training van je paard. Als je erover nadenkt: hoe vaak heeft je trainer eigenlijk tegen je geroepen dat je te veel been gaf..?

Kijk

Net als met autorijden of fietsen is het belangrijk dat je kijkt waar je heen gaat. Als je met je ogen je doel in de gaten houdt dan kun je er veel makkelijker naartoe rijden. Ruiters blijven vaak met hun blik op de hals van hun paard gericht rijden, alhoewel daar eigenlijk niets te zien is. De ruiter weet dat, de instructeur weet dat en eigenlijk weet iedereen dat dus. En toch hoor je het steeds weer..

Teugels korter en niet trekken

Teugels op maat houden is ook iets dat vaak herhaald wordt door instructeurs. Je teugels op maat hebben en houden is ook iets waar je steeds aan moet blijven werken, net als evenveel druk op beide teugels en niet aan een teugel gaan trekken. Charlotte Dujardin heeft als stokpaardje ‘short reins win gold medals’, maar volgens Carl Hester bedoelt ze daar vooral mee dat je met voorwaarts-denkende handen moet rijden.

Rijd voorwaarts

Het lijkt een beetje op ‘meer been’, maar meer voorwaarts is nog net even wat anders. Waar je met meer been je paard bijvoorbeeld met zijn aandacht weer bij zijn werk krijgt, kun je hem met meer voorwaarts veel fijner aan het werk krijgen. Snel is niet hetzelfde als voorwaarts en dat is iets dat vaak door elkaar gehaald wordt. Meer voorwaarts is dus met meer activiteit door zijn lichaam laten gaan, waarbij je paard naar je hand toe loopt.

Hakken laag

Hakken laag houden is ook iets waar je eigenlijk als ruiter zelf aan moet denken. Je hoeft je hakken daarbij niet krampachtig heel erg omlaag te drukken, maar vooral je been niet optrekken en soepel zijn in je enkelgewricht zodat je enkel als een schokdemper werkt. Op die manier kun je je been ontspannen om je paard laten hangen en de hulpen geven.

Bron: FEI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook