De zin en onzin van schriktrainingen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De zin en onzin van schriktrainingen

Foto: www.arnd.nl

“Je moet er gewoon even doorheen…” Of: “Je moet vaker oefenen, dan went hij er vanzelf aan.” Eigenaren van schrikkerige paarden krijgen vaak het advies om hun dieren stoerder te maken door enge situaties op te zoeken of een schriktraining te doen. Maar werkt dat ook altijd?

Josselien Janssens is opleider voor paardencoaches, coacht ruiters en geeft bovendien leiderschapstrainingen. Samen met collega-instructeur Linda Polak runt ze Angst de Baas, waarbij ze kennis over paardengedrag én menselijke psychologie combineren. We vroegen Josselien en Linda wat zij nou een goede ‘schriktraining’ vinden.

Paraplu’s en slingers

Linda: “Er zijn allerlei soorten schriktrainingen om paarden minder angstig te maken. Meestal bestaan deze trainingen uit een parcours met voor het paard bekende en minder bekende zaken: van paraplu’s en slingers tot hele brugconstructies en luidsprekers. De bedoeling is om met je paard langs, over of door die voorwerpen te lopen. Zo went een paard aan het omgaan met vreemde dingen op zijn pad. Als zo’n training goed opgebouwd wordt, kan het een bang paard zekerder maken. Maar het kan ook gebeuren dat jouw paard er nog angstiger van wordt!”

Geen goed idee voor angsthazen

“Juist bij van nature banger aangelegde paarden is de kans groot dat de goedbedoelde schriktraining het tegenovergestelde effect heeft. Als jouw paard een angsthaas is, die hyperalert op de omgeving reageert, onzeker is en laag in de sociale rangorde staat, dan moet je vooral niet beginnen met het introduceren van vreemde objecten. Zo’n paard moet eerst leren vertrouwen op een bepaalde routine en jouw leiderschap daarin.

Bedenk ook dat wanneer een paard schrikachtig reageert doordat er fysiek iets met hem is, bijvoorbeeld pijn in zijn rug, dit ook niet vermindert door een schriktraining!

Ten derde kan het zo zijn dat je paard niet op zijn omgeving reageert, maar op onverwerkte angst in jouw eigen systeem. Dan heb je ook niets aan een schriktraining, maar is het belangrijk dat je aan de slag gaat met jouw eigen blokkades en persoonlijke ontwikkeling.”

Het blijft een vluchtdier

Josselien: “Het geheim van een goede schriktraining zit dus niet in het parcours! Je kunt je paard natuurlijk nooit laten wennen aan álle mogelijke voorwerpen die hij ooit kan tegenkomen. Ook als je geen angstig paard hebt, en op bekend terrein bent, kan alle training van de wereld niet voorkomen dat je paard soms schrikt. Het zijn nou eenmaal vluchtdieren en instinct kun je niet afleren.

Het gaat dan ook niet om het voorkomen van angst bij je paard, maar om het tijdig signaleren van zijn angstreacties en weten hoe je daar adequaat op kunt reageren. De ‘schriktraining’ zelf is eigenlijk voornamelijk een test om te zien of jouw leiderschap effectief genoeg is. Wanneer je paard op jouw leiderschap vertrouwt, zal hij minder gauw schrikken van nieuwe indrukken of voorwerpen. Het is dan ook makkelijker om de aandacht van je paard bij je terug te krijgen na een schrikreactie.”

Paard én ruiter

Bedenk dus van te voren goed wat voor paard je hebt, wat jouw eigen rol in de angst is en of er misschien andere, fysieke, oorzaken zijn voor schrikreacties bij je paard. Een goede schriktraining kijkt naar het hele paard en geeft jou als ruiter de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om een effectieve leider voor je paard te zijn.


Angst de Baas is een samenwerking tussen Josselien Janssens en Linda Polak. In hun trainingen gebruiken ze o.a. de aanpak van Linda Kohanov, Chris Irwin, en Centered Riding, in Nederland vooral bekend bij mensen die in paardencoaching en natural horsemanship geïnteresseerd zijn. Hun trainingsmethode sluit aan bij de behoeften van zowel dressuur- als westernruiters. In hun trainingen focussen Josselien en Linda op de wisselwerking tussen paardengedrag en menselijke psychologie. www.angst-de-baas.nl

Eén reactie op “De zin en onzin van schriktrainingen

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook