De training is voor het paard, niet omgekeerd • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De dagelijkse training van je dressuurpaard is er als het goed is op gericht om je paard beter te maken. Om te zorgen dat hij zijn spieren goed ontwikkelt, dat hij zich goed leert dragen en goed in balans is in het werk. Alle oefeningen, die je hem leert zijn daar ook op gericht en wanneer je deze oefeningen opbouwt in de goede volgorde dan leert je paard dit op de goede manier.

Training voor het paard

Het trainingsschema dat je volgt zou er op gericht moeten zijn om je paard er beter mee te maken. Als hij op de juiste manier bespierd is, dan kan hij ook de oefeningen goed uitvoeren, zijn ruiter goed dragen en je verkleint dan ook nog eens het risico op blessures, omdat hij sterker en beter in balans is. Waar je als ruiter dus op moet letten is dat bij de keuze van een trainingsschema dit past bij je paard en niet andersom. Een trainingsschema dat voor een ander goed is hoeft niet bij jouw paard te passen en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Evenwicht

Om goed aan het werk te kunnen is het niet alleen van belang om een trainingsschema op te stellen dat echt bij je paard past, maar moet je als ruiter ook zorgen dat je paard op alle gebieden fit is. Volgens Horse.co betekent dit dat hij niet alleen fysiek fit is, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. En dat geldt ook voor de ruiter.

Fysiek

Fysiek fit wordt je paard met goed voer, voldoende vrije beweging en training, die erop gericht is om hem zo symmetrisch mogelijk te maken. Daarvoor moet je hem gymnastiseren, soepel maken en zijn spierkracht laten opbouwen. Als ruiter moet je eigenlijk net zo fit zijn als je paard. Dus voldoende slaap en een gezond evenwicht in je leven tussen werk en ontspanning zijn onmisbaar, net als gezond eten en voldoende beweging.

Mentaal

Om je paard mentaal fit te hebben en te houden moet je zorgen dat je hem in zijn natuurlijke behoeftes voorziet en zorgen dat je de training afwisselend en interessant houdt voor hem. Zo heeft hij van nature onder andere behoefte aan contact met zijn soortgenoten en aan de mogelijkheid om vrij te bewegen naast het werk. In het werk kun je zorgen dat je afwisseling inbouwt en daarmee zorgt dat hij niet dag in-dag uit tegen dezelfde bakwand aan hoeft te kijken terwijl hij elke dag dezelfde routine afwerkt.

‘Zonder theorie blijft de uitvoering onzeker’

Om als ruiter mentaal optimaal in vorm te zijn om je paard te kunnen trainen kun je zorgen dat je goed begrijpt hoe de oefeningen zijn opgebouwd en waarom een bepaalde volgorde goed in de trainingsopbouw. Zorgen dus dat je over voldoende theoretische kennis beschikt en eraan werken om deze verder uit te breiden. Een van de grootmeesters van de dressuur, François Robichon, zei eens: “Zonder theorie blijft de uitvoering onzeker”, waarmee hij bedoelde dat je best per ongeluk iets goed kunt doen, maar als je niet weet over het hoe en waarom blijft het een toeval.

Emotioneel

Als ruiter kun je aan de emotionele ‘fitheid’ van je paard werken door veel te werken aan jullie onderlinge band en communicatie zonder dat je op zijn rug zit. Grondwerk, longeren, maar ook wandelen zijn hiervoor zeer geschikt. Voor een ruiter betekent emotioneel fit zijn, dat hij heeft geleerd om kalm en voorspelbaar te zijn in de omgang met zijn paard om te gaan en dat hij zich niet laat leiden door zijn emoties in het rijden.

Spiritueel

Het klinkt misschien wat zweverig, maar het ‘spiritueel’ fit zijn komt eigenlijk voort uit het voor elkaar hebben van de eerder genoemde drie gebieden. Als je paard fysiek  en mentaal fit is en zich daarbij kalm en vredig voelt in de training, dan kan hij zijn werk goed doen. Dan kan hij met plezier aan het werk en ontwikkelt hij zich ook goed in de training.

Voor een ruiter betekent het dat je blij bent met je paard en ervan geniet om met hem bezig te zijn en je niet laat afleiden door teveel perfectionisme of door zorgen over wat anderen zouden kunnen denken.

Tot slot

De mooiste en beste manier om een training of een rit te eindigen is met het gevoel dat je er zin in hebt om morgen weer aan de slag te gaan. Dat geldt voor zowel jezelf als voor je paard. Stel je schema dan ook zo in dat je paard het aankan en dat er altijd ruimte is voor succesmomentjes om gemotiveerd te blijven

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.