De Stelling: ‘Er moet een jury bij het losrijden komen’ • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bas de Recht pleitte in de vorige editie van Dressuur voor een ander jurysysteem. Niet alleen de oefeningen in de ring maar ook de manier waarop deze tot stand zijn gekomen moeten gaan meetellen. Volgens hem zie je bij het losrijden regelmatig paarden die niet goed worden behandeld en in de stress geholpen worden. Daarom oppert Bas om een jurylid bij het losrijterrein te zetten die een cijfer geeft voor het losrijden dat voor één derde meetelt in de eindscore. Een goed idee? Monique Peutz, Grand Prix-jurylid, instructrice en bondscoach van de pony’s en Grand Prix-ruiter Robin van Lierop reageren.


De Stelling: ‘Er moet een jury bij het losrijden komen’

Monique Peutz

“Ik ben voorstander van controle op het voorterrein en ruiters moeten waar nodig worden aangesproken. Dat moet niet zozeer door een jury gebeuren maar door een steward die daarvoor is opgeleid. Het is voor een jury ook niet haalbaar om zes tot acht combinaties tegelijk te beoordelen. Als aan de andere kant van het losrijterrein iets gebeurt mist hij iets en dan wordt het gissen. Of er zijn heel veel juryleden nodig maar is ook niet te doen. Natuurlijk moet er goed gereden worden, maar het is niet eerlijk naar de ruiters toe om het losrijden mee te nemen in de score. Je ziet op het voorterrein veel verschil, zo is het ene paard laconiek en na een half uurtje loswerken klaar. Een ander is schrikkerig waardoor het losrijden er minder mooi uitziet. Die laatste zou het dan afleggen terwijl je niet weet of zo’n paard misschien voor de eerste keer op concours is. Ik zie paarden die hier en daar opzij springen wat zonder geruk en gepluk keurig wordt opgelost. Het losrijden is duidelijk verbeterd en de ruiters zijn zich steeds meer bewust van het belang daarvan. Uitzonderingen blijven er helaas altijd maar ik denk echt dat we op de goede weg zijn. We weten in Nederland heel goed waar we mee bezig zijn.”

Robin van Lierop

“In mijn training thuis en op wedstrijden heb ik het begrip ‘harmonie’ in een hoog vaandel staan en met de wedstrijdpaarden die ik nu heb zou het een grote plus kunnen zijn dat de jury het losrijden beoordeelt. Ik denk zeker dat ik er punten voor zou scoren. Maar toch vind ik het geen goed idee om het mee te laten tellen in de score. Op het moment dat je een jong of onstuimig paard hebt in de warming up, ben je wellicht al blij dat je boven kunt blijven, terwijl een ander paard rustig van de wagen afkomt en met een lange teugel relaxed aan het losrijden begint. Een paard dat bijvoorbeeld tegenligger-angst heeft en daardoor kort en gespannen blijft, kan een keer de andere kant opvliegen waardoor de ruiter flink in moet grijpen, wat de score dan zou drukken. Paarden zijn te verschillend om het losrijden over één kam te scheren. De ene kun je heel licht en harmonieus voorstellen met losrijden. De ander is wat taai en minder aan de hulpen waardoor je misschien minder mooi kunt beginnen. De buitenwereld wordt steeds kritischer, daar is ook niks op tegen. Ik ben veel meer voor een goede steward die het losrijden écht goed in de gaten houdt. Het is misschien menselijk maar nu wordt van topruiters regelmatig iets door de vingers gezien terwijl ‘Pietje Puk’ te horen krijgt dat het niet netjes is wat hij doet.”

Bron: Dressuur

Deze Stelling stond in Dressuur 2-2018. Bestel losse uitgaven hier, of word hier abonnee.

Tekst: Ellen Liem

 

2 reacties op “De Stelling: ‘Er moet een jury bij het losrijden komen’

  1. eddy crul schreef:

    Helemaal geen goed idee zoals dit nu wordt voorgesteld door mr Bas de Recht.De wedstrijd speelt zich af in de wedstrijdpiste en niet daarbuiten. Dus geen punten die meetellen voor de wedstrijd in de losrijpiste.Het jureren is nu al een chaos van willekeur en vriendjes politiek.Met dit systeem zou dit nog vele malen erger worden.Wel moet de controle op het losrijterrein verscherpt worden en gezuiverd worden van alle corrupte beoordelingen.Vaak (altijd eigenlijk) werkt men er met twee maten en twee gewichten. Bekende namen en relaties mogen er alles en anderen niets.vr gr ec

  2. Yorick smit schreef:

    Toezicht is prima .maar ben je weer overgelaten aan of er een kundig persoon staat .ben meer voor 2 juryleden in samen in het juryhok . voor een eerlijker bleed zodat de discussie in het hokje kan blijven .zodat er minder met punten verschil komt . ook ben ik ben ik voor elke nieuwe oefening in elke klasse x2 te maken .en ook de harmonie . zodat de nadruk meer licht op africhting .en misschien een idee om 3 voltes te mogen maken die niet beoordeeld worden .om spanning van paard of ruiter te kunnen afvloeien.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.