De managersrol van de ruiter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De managersrol van de ruiter

Wanneer je alles goed wilt regelen voor je paard, dan is het belangrijk dat je als ruiter niet alleen kijkt naar de training, maar dat je ook aandacht hebt voor de andere dingen, die je paard nodig heeft. Het is zelfs zo dat je eigenlijk een managersrol zou moeten vervullen, zo schrijft Gisella Bartels in haar blog. “Het klinkt misschien overdreven, toch is dat precies wat je paard nodig heeft”, aldus Bartels.

Afstemmen

Het welzijn van je paard en het succes in de training hangt van een boel dingen af en als je dat optimaal wilt hebben, dan moet je zorgen dat de belangrijke dingen geregeld worden en ook op elkaar worden afgestemd. “Net als in een grote organisatie is het niet handig als iedereen maar wat doet. Als activiteiten niet op elkaar afgestemd zijn. Dan worden dingen te laat gedaan, dubbel gedaan, niet goed gedaan of helemaal niet gedaan. En dat zorgt voor problemen”, aldus Bartels.

Smid

Een vrij ‘simpel’ voorbeeld van iets goed regelen is wanneer je een afspraak maakt met je smid. Als je je paard goed kent, dan weet je ongeveer om de hoeveel tijd je de smid moet laten komen. Wanneer je wacht met een afspraak maken tot de ijzers van zijn voeten vallen of tot wanneer hij er helemaal overheen is gegroeid, dan ben je te laat en heeft dat meestal geen gunstig effect op hoe hij gaat. Terwijl je met simpel bijhouden en goed kijken en plannen juist kunt zorgen dat hij op tijd bij de smid komt zodat zijn beenstand geen grote veranderingen hoeft te ondergaan.

Alles bijhouden

Wanneer je een goede manager wilt zijn voor je paard dan kun je het beste alles goed bijhouden, zo raadt Bartels aan. “Houd in een app, schrift of in je agenda alles bij. Van de trainingen (en hoe deze gingen), het ontwormen, de inentingen tot wanneer de diverse behandelaars moeten komen. Plan waar mogelijk ook alvast de volgende afspraak in zodra je paard gedaan wordt”, aldus Bartels. “Door alles bij te houden kom je er ook achter wat wel en niet werkt en wat wel en niet normaal is voor je paard. Hoe liep je paard na die behandeling? Moet hij steeds even wennen aan zijn nieuwe beslag? En de momenten dat hij toch wat koliekerig lijkt, is daar een patroon in te ontdekken?”

Meten is weten

Wanneer je regelmatig op een vast tijdstip bijvoorbeeld zijn temperatuur checkt, zijn ademhaling en zijn hartslag, dan weet je wat normaal is voor je paard. Kijk ook naar zijn mest en maak er een gewoonte van om zijn lichaam en zijn benen dagelijks even af te voelen en hem regelmatig in beweging te bekijken. Op die manier herken je iets dat afwijkt sneller en kun je ook sneller actie ondernemen als dat nodig is.

Op tijd

Voor afspraken met een fysiotherapeut, osteopaat of bijvoorbeeld een sportmasseur kun je ook het beste niet wachten tot er een probleem is. Dergelijke professionals kunnen een waardevolle ondersteuning zijn voor je paard. Paarden kunnen heel goed compenseren en laten vaak pas in een laat stadium zien dat ze problemen hebben. Hierdoor kunnen blessures ontstaan, kan een paard verzet gaan geven of kan het rijden voor ruiter en paard minder prettig worden. Bewegingsbeperkingen, blokkades in de wervelkolom, pijn, een afwijkende spierspanning en meer kunnen door deze hulpverleners geconstateerd en behandeld worden.

Hoe vaak je zo iemand nodig hebt is voor ieder paard anders, maar eens per jaar is best een goed begin volgens Bartels. “Drie a vier keer per jaar geeft meer zekerheid en meer mogelijkheden. Als er een probleem gevonden wordt kan het nodig zijn een paard, net zoals dit humaan gebeurt enkele keren achter elkaar te behandelen. Het kan echter ook van belang zijn ook iets te veranderen in training of management om zo dit probleem in het vervolg te voorkomen.”

Zadelmaker en voerspecialist

Voor het succes met je paard en zijn algehele welzijn heb je ook veel aan bijvoorbeeld een zadelmaker en een voerspecialist. Een goed passend zadel moet ook regelmatig nagekeken worden zodat het goed blijft passen. Het beste is dat een zadelmaker je zadel ziet wanneer je aan het rijden bent, zodat hij goed kan beoordelen of het goed ligt na het bijvullen. Daarnaast heeft je paard vaak ook veel baat bij het advies van een voerspecialist. Te weinig is niet goed, maar te veel zeker ook niet. Je paard moet alles krijgen wat hij nodig heeft en daarbij gaat het niet alleen over ruw- en krachtvoer van goede kwaliteit, maar soms ook van net een ander soort voer of juist een bepaald supplement. Je kunt zelf niet alles weten, maar je kunt wel de juiste mensen inschakelen.

“Goed management kan de kans op blessures, ziekte of andere ongemakken sterk verkleinen. Het zorgt voor meer paardenwelzijn. Durf je paard niet alleen te zien als goede vriend, sportmaatje en hobby. Zie hem ook als een belangrijk project dat gemanaged moet worden. En als dat goed gebeurt zal dat project waarschijnlijk goed uitpakken.”, besluit Bartels.

De belangrijkste tips: houd alles bij, noteer wat je doet en hoe dat uitpakt, maak een schema en maak tijdig afspraken. En vooral: blijf echt goed naar je paard kijken.

Lees hier het volledige bericht met nog meer waardevolle tips

Bron: BartelsHorseandHealth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook