De kunst van 'goed' vallen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

We willen het liever niet, maar bij paardrijden hoort soms ook dat je eraf valt. Voor je eigen veiligheid en voor het behoud van het vertrouwen tussen jou en je paard, is het belangrijk om te weten hoe je op een beheerste en veilige manier van je paard kan vallen. Dat is namelijk een kunst die je kan leren.

Ayke Onderweegs is hippisch sportoefentherapeut en vertelt over de biomechanica van een val: “Op het moment dat de beweging van je paard stopt, dan beweegt de massa nog door, dat is gewoon natuurkunde. Dus als je paard opeens stopt of van richting verandert en jij zit niet in balans, dan is het eigenlijk logisch dat je nog de oorspronkelijke beweging blijft volgen en dus van je paard valt.”

Vallen kan je leren

‘Valcursussen’ worden vaak met veel hilariteit begroet, maar zijn wel degelijk serieus te nemen. Vallen kan je echt leren. Ayke legt uit: “Het is natuurlijk het mooiste, wanneer je van je paard af kunt springen voordat je eraf valt. Je kunt dit – met een relatief braaf paard – oefenen in stilstand, stap, draf en galop.”

“Wanneer gecontroleerd afspringen niet meer lukt en je wel echt valt, dan is het belangrijk om te weten welke richting je opgaat en hoe je jezelf opvangt. Dat kan je allemaal oefenen. Doorrollen is het mooiste, juist omdat je nog veel bewegingsenergie hebt als je valt. Wanneer je door kan rollen en niet abrupt tot stilstand komt, voorkom je vaak veel ellende en blessures.”

Niks om je voor te schamen

Je hoeft je niet te schamen als je een keer kiest voor ‘afspringen’ of gecontroleerd vallen, aldus Ayke. “Als jij kiest voor je eigen veiligheid, dan zorgt dat er ook voor dat je vertrouwensband met je paard intact blijft. Het is dus niet erg om gecontroleerd van je paard af te komen als je vreest dat het misgaat. Angst op het paard zorgt ook verhoogde spierspanning bij de ruiter. Spanning die je kan overbrengen op je paard, en voor een negatieve spiraal kan zorgen. Als jij bang bent om te vallen creëer je ook angst bij je paard en daar word je allebei niet gelukkig van.”

Om gecontroleerd te kunnen vallen op het moment dat het nodig is, moet je wel oefenen. Valcursussen worden bijvoorbeeld door hippische sportoefentherapeuten gegeven. Dat zijn Cesar- of Mensendiek-therapeuten die gespecialiseerd zijn in de hippische sport. Maar ook bij sommige maneges en bij judoscholen kan je een valtraining doen. Ayke: “Je moet goed vallen echt een paar keer geoefend hebben om het te kunnen en het te automatiseren. Op het moment dat het je overkomt, heb je namelijk ook geen tijd meer om na te denken over vallen. Het moet dan vanzelf gaan.”

Gespierd lijf kan val beter opvangen

Tenslotte helpt het ook als je enigszins getraind bent, met name in je romp. “Als jij je lichaam goed kan stabiliseren en dan valt, dan heb je ook een soort beschermlaag. Wanneer je lijf echter als een soort losse toren van botjes in elkaar zit, is het niet goed beschermd door de spieren die er omheen zitten. Dan ben je veel kwetsbaarder voor blessures bij een val” legt Ayke uit.

Goed vallen begint met je bewust zijn van je eigen lichaam. Hoe zit je op je paard? Ben je in balans? Omdat een goede balans niet alleen van belang is bij goed vallen maar (vooral) ook voor goed paardrijden, besteden we de komende weken nog meer aandacht aan dit onderwerp, samen met Ayke Onderweegs.

 

 

Ayke Onderweegs is Oefentherapeut Cesar en Hippisch Sportoefentherapeut bij haar bedrijf Onderweegs in Beweging. Hippisch sportoefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ruiters bij het verbeteren van hun houding en zit en aangesloten bij het landelijk netwerk Hippische Sportoefentherapie. Vooral het aanleren van nieuwe gewoontes en gedragsverandering door oefenen staat daarbij centraal. Zodat een goede houding en zit uiteindelijk een automatisme is.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.