De grote waarde van klusjes op stal • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

De klusjes op stal zijn misschien niet je favoriete bezigheid als je naar je paard gaat, maar het doen van stalklusjes heeft wel veel voordelen. Het is niet alleen een dagelijkse work-out op zich, je leert er ook heel goed van opletten en je verantwoordelijkheidsgevoel groeit ervan.

Horselistening zette een paar van de voordelen op een rijtje.

Hard werken

Als je voor je eigen paard zorgt of zo nu en dan wel eens een handje meehelpt op stal, dan leer je al snel dat het hard werken is met paarden. Daarmee leer je je handen uit de mouwen steken en dat is een eigenschap die je ook in je dagelijkse leven goed van pas kan komen.

Teamwork

Wanneer je verantwoordelijk bent voor je paard of zo nu en dan helpt in de verzorging, dan merk je vaak al snel dat het beter werkt met een team. Wanneer je samenwerkt en de klusjes verdeelt dan kun je daarna met zijn allen genieten van de gedane arbeid en heeft iedereen een tevreden gevoel.

Regelmaat

Regelmaat en routine werken goed voor paarden en als je daar op inspeelt zul je merken hoe waardevol het opzetten en volgen van een dagelijks ritme of routine is. Op vaste tijden voeren, naar buiten gaan, de stal schoon maken, trainen en zo verder. Dat is goed voor een paard en vaak ook voor jezelf.

Efficiënt zijn

Wanneer je eindeloos voor elk wissewasje de hele stal door moet lopen, dan leer je wel efficiënt zijn in hoe je alles inplant. Je loopt niet met lege handen heen en weer als je weet dat je over een half uur die kruiwagen of die emmer of die poetskist nodig hebt. Als je dan toch die kant uitgaat met lege handen dan neem je zoiets vast mee. Vooruitkijken en plannen is ook zoiets dat je altijd goed kunt gebruiken.

Paarden komen eerst

De paarden staan op de eerste plaats. Vaak is dat ook al zo als je niet alles zelf hoeft te doen, maar wanneer je veel met je paard bezig bent en je weet hoeveel ze op je vertrouwen en hoe afhankelijk ze ervan zijn dat je hun behoeften voor die van jezelf laat tellen, dan ga je die verantwoordelijkheid ook vanzelf nemen.

Er is nog iets anders dat gebeurt als je dit allemaal optelt. Uiteindelijk word je een veel empathischer mens. En ook daar heb je voor de rest van je leven iets aan!

 

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.