De grote invloed van je mindset op je rijden • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Succes hebben met je paard en merken dat de training hem goed doet zijn dingen die je als ruiter vaak belangrijk vindt. Daarbij maakt het niet zo heel veel uit of je wel of geen wedstrijden rijdt, want ook als je thuis fijn aan het werk bent, kun je veel voldoening halen uit de training.

Om dat te bereiken is het niet alleen belangrijk dat je goed oefent en serieus bezig bent, ook het hebben van de juiste mindset heeft grote invloed op je rijden. Psychologe Carol Dweck werkt niet alleen veel met ruiters, maar sprak ook met een aantal ruiters, die op topniveau rijden en vatte haar bevindingen samen op Noëlle Floyd.com.

Twee soorten mindset

Wanneer je een ‘fixed’ mindset hebt, dan geloof je dat bepaalde eigenschappen vast liggen en niet kunnen veranderen, terwijl je als een ‘growth’ mindset hebt gelooft dat je met hard werken en toewijding deze eigenschappen kunt veranderen en dat je kunt groeien. Dat betekent volgens Dweck dat ruiters, die een fixed mindset hebben, constant bezig zijn met zichzelf bewijzen dat ze goed genoeg zijn en steeds het gevoel hebben dat ze beoordeeld worden. Elke fout is dan een bevestiging dat je het niet kunt. Terwijl een ruiter met een growth mindset juist bezig is om zich telkens opnieuw verder te verbeteren en dingen die niet lukken ziet als leermoment. Een ‘fixed’ mindset heeft niet alleen effect op het plezier dat je hebt, maar werkt vaak ook ontmoedigend om iets nieuws te leren en je verder te ontwikkelen.

Verandering

Het mooie van een mindset is, is dat het ‘slechts’ een geloof is in iets. Weliswaar een sterk geloof, maar het zit alleen maar in je gedachten en je kunt ervoor kiezen om van gedachten te veranderen. Volgens Dweck is het om plezier te kunnen hebben in het rijden en om gemotiveerd te kunnen blijven, aan te raden om te zorgen dat je met een growth mindset op je paard stapt en ze gaf een paar tips om je gedachten in de juiste richting te sturen.

Bewust worden

Zorg als eerste dat je je er bewust van wordt welk soort mindset je hebt. Als dat een fixed mindset is, accepteer dan dat dat zo is. Het bewust worden er van is de eerste stap naar het kunnen veranderen.

‘Triggers’

De tweede stap is om uit te vinden wat de ‘triggers’ zijn voor jou om te denken ‘nu moet ik het bewijzen’ of ‘nu moet het perfect’. Hoe meer je je ervan bewust bent wanneer je dat gevoel krijgt, hoe makkelijker je kunt voorkomen dat je dingen gaat denken als ‘zie je wel ik kan het toch niet’.

Drie vragen

Om te kunnen veranderen kun je jezelf voortaan drie vragen stellen als je hebt gereden, thuis of op wedstrijd:

  • Wat ging er goed vandaag?
  • Wat kon beter vandaag?
  • Hoe kan ik dat verbeteren?

Daarmee oefen je om eerst naar het positieve te kijken in plaats van naar het negatieve. Vervolgens kijk je naar wat er beter zou kunnen (en niet naar wat er fout ging) om daarna na te denken over hoe je het kunt verbeteren. Wanneer je dit echt iedere keer doet, dan stuur je je gedachten naar iets positiefs en je zult merken dat je hierdoor meer gemotiveerd wordt om iets nieuws te leren, iets te verbeteren en daarmee ook veerkrachtiger om kunt gaan als er eens iets niet helemaal gaat zoals je wilt. Met als grootste beloning dat je met meer plezier gaat rijden en er nog beter van gaat rijden ook.

Bron: Noelle Floyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.