De beste positie voor je neusriem • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: www.arnd.nl

Over neusriemen is al veel gezegd en geschreven. Fins onderzoek toont nu aan dat te strak aansnoeren tot pijn en schade kan leiden. Maar het maakt ook uit waar de neusriem precies zit. Een lage neusriem geeft meer ongemak bij het paard dan een neusriem die hoger geplaatst is. Te hoog, over het jukbeen, is echter ook niet prettig voor je paard.

Het is vaak niet eenvoudig om een goed passend hoofdstel te vinden. Er zijn tegenwoordig veel verschillende modellen, met ‘anatomische’ vormen, traditionele lage neusriem of de zogenaamde ‘aansnoerneusriem’ met sperriem.  Hoewel de meeste mensen wel zullen weten dat letterlijk aansnoeren niet echt de bedoeling is, zitten veel neusriemen nog te strak of op de verkeerde plaats.

Wetenschappelijke benadering

Paarden kunnen met hun lichaamstaal of gezichtsuitdrukking laten zien dat ze ongemak ervaren, maar veel mensen missen deze signalen. Daarom hebben Finse onderzoekers geprobeerd om op een wetenschappelijke manier te kijken naar de invloed van de positie van de neusriem op de banden en zenuwen in het paardenhoofd.

Uit het onderzoek blijkt dat de positie van de neusriem de interactie tussen bindweefsel en zenuwbanen in de paardenneus verandert. Bindweefsel bij zoogdieren heeft een steunende en verzorgende functie, het beschermt bijvoorbeeld je organen. Ook de onderlinge beweeglijkheid van de organen wordt geregeld door het bindweefsel. Bindweefsel vormt daarnaast de weg waarlangs bloedvaten en zenuwen naar de organen worden geleid. Het houdt je lijf, en dat van je paard, als het ware bij elkaar.

Bindweefsel beschermt zenuwbanen

Uit eerder Fins onderzoek bleek al dat het beperken en indrukken van bindweefsel tot vervorming leidt, die invloed heeft op de beweeglijkheid van de gevoelige zenuwbanen, die onder het bindweefsel liggen. Zenuwbanen en bindweefsel zijn met elkaar verbonden en bindweefsel vormt een flexibele laag die de zenuwstam beschermt. Compressie van het bindweefsel of zelfs verklevingen en littekenweefsel leveren daarom beperkingen op in de normale functie van de zenuwbanen die eronder liggen. Dit kan leiden tot pijn of zelfs bewegingsbeperkingen.

Dat is dan ook de reden dat te strak aangesnoerde neusriemen tot pijn en schade lijden. We hebben allemaal wel eens een paard gezien met witte haren op de neus, of zelfs een deukje van een te strakke neusriem. Het bindweefsel is dan beschadigd en de zenuwbanen daaronder zijn minder flexibel en minder beschermd. Dat dit onprettig of zelfs pijnlijk is voor je paard, laat zich raden.

Positie van de neusriem

In het onderzoek naar de invloed van de positie van de neusriem gebruikten de onderzoekers een echt paardenhoofd, van een paard dat was afgestaan aan de wetenschap na euthanasie (om andere redenen). De nep-neusriem werd op drie verschillende hoogtes geplaatst op het paardenhoofd: hoog (zoals bij een hoge neusriem van een stang-en-trens hoofdstel), in het midden (meest gebruikte neusriem met sperriem) en laag (bij het bit).  Daarna werden de gezichtszenuwen gestimuleerd en werden de bewegingen van het bindweefsel en de zenuwbanen onder de neusriemen vastgelegd en geanalyseerd.

Hieruit bleek dat de bewegingsvrijheid van de gezichtszenuw beperkt wordt als de neusriem stevig wordt aangetrokken. Vooral in de lage positie beperkte de neusriem de beweeglijkheid ernstig. Zo’n lage neusriem wordt nogal eens gebruikt bij jonge paarden. Ook de hoge positie bleek, bij een stevig contact tussen neusriem en neus, voor veel effect te zorgen. De middelste positie lijkt het minst nadelig voor een paard, al moet je ook dan de neusriem niet te strak aantrekken.

Het kopstuk en de frontriem bleken ook een rol te spelen. Als deze te krap zijn, wordt de dynamiek van de zenuwbanen in het hoofd ook beperkt. De onderzoekers adviseren dan ook om altijd een goed passend hoofdstel te gebruiken, dat niet knelt. Neusriem en frontriem moeten los genoeg zitten, zodat ze geen druk op het bindweefsel en de onderliggende zenuwbanen kunnen uitoefenen. Als het enigszins mogelijk is, moet je een lage positie van de neusriem vermijden.

Bronnen:
http://fasciacongress.org/wp-content/uploads/2018-abstracts/191.pdf https://fasciacongress.org/wp-content/uploads/2018-abstracts/241.pdf

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.