De basis van je jonge paard: naar voren denken en aanleuning • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Dressuur magazine/Harriët van Dijk

‘De juiste basis voor je jonge paard’ was het thema van de eerste Dressuur magazine clinic – Powered by Cavallo. Anne en Lotte Meulendijks gingen met twee combinaties aan de slag, en lieten later zelf ook nog zien hoe zij hun paarden de juiste basis meegeven.

Twee Dressuur lezers reden mee in de eerste les van Anne Meulendijks, die  aan de slag ging met het beter aan de hulpen zetten van de jonge pony en het jonge paard. Anne: “Het allerbelangrijkst is dat een paard naar voren denkt, niet terug. Dat is waar je altijd mee begint, en dat moet uiteindelijk op steeds kleinere hulpen gaan gebeuren.”

Aan de hulpen stellen

In de baan rijden twee combinaties: twee amazones met een vijfjarige pony, en een vierjarig paard. Beide laten zich niet van de wijs brengen door de imponerende accommodatie en het aanwezige publiek. Anne merkt op dat beide paarden nog beter en kleiner aan de hulpen kunnen komen. “Jullie moeten nog te veel doen voor te weinig resultaat. Bij een jong paard kan het zijn dat je soms je hulpen nog wat groter moet geven, omdat ze nog niet begrijpen wat je bedoelt, maar uiteindelijk moet je er wel aan werken dat ze kleiner worden.” Anne gaat aan de slag met schakelen, zodat de paarden steeds simpeler op het been naar voren gaan, en op een teugelhulp weer terugkomen. Als je paard niet reageert op een hulp, dan kan je de hulp een keer iets groter geven, maar probeer het altijd eerst met een kleine.”

Nageeflijkheid aanleren

Anne begeleidt de Lotte tijdens de clinic ‘wat is de juiste basis?’

Het aanleren van nageeflijk worden begint bij Anne en Lotte al tijdens het werken aan de longeerlijn. “Als paarden het al kennen om bijgezet gelongeerd te worden, dan kennen ze al het nageven op druk in de mond. Je hand werkt eigenlijk precies hetzelfde als de bijzet. Je merkt echt verschil met paarden die al goed gelongeerd zijn voor ze onder het zadel komen.” Anne benadrukt dat er in de reactie op het gebruik van je hand geen verschil moet zitten ten opzichte van je been: “Reageren moet je paard altijd, of het nu op je hand of been is. Probeer daar heel consequent in te zijn.”

De andere combinatie laat Anne eerst leren om zonder te veel hulpen constant in één tempo in balans te lopen. Dat doe je door vooral je hulpen te herhalen en ook hier weer heel consequent te zijn. “Ook met overgangen en tempowisselingen kan je een jong paard sterker maken. En in overgangen kan je goed zien of iemand zijn paard echt voor elkaar heeft, net als in het halsstrekken.”

Duidelijke lijnen

Nog een tip van Anne: “Zorg dat je altijd, en helemaal met een jong paard, duidelijke lijnen rijdt. Zorg dat je weet waar je naartoe wil, kies een bewust punt. Dan kan je jezelf ook afvragen, als het niet is geluk, waar het fout is gegaan. Dan kan je aan iets gaan werken. En het geeft helemaal niet als een jong paard nog wat naar binnen of buiten valt, maar je moet er wel aan werken. Elk paard heeft een scheve kant, dus werk daaraan.” Wel proberen Anne en Lotte nooit té veel te doen met hun jonge paarden. “Wij geven een jong paard vaak maar drie of vier opdrachten per training. Daarna zijn ze echt wel moe. Dus bijvoorbeeld losrijden, tempowisselingen en wijken. De andere dingen kan je dan op een volgende dag weer meepakken.”

Vertrouwen geven

Met Lotte Meulendijks, in het zadel van de iets gespannen Ibiburga (v. Blue Hors Zack), gaat Anne aan de slag met het controleren van het lijf. Anne: “Om meer controle en rust te krijgen, gaan we met zo’n paard overgangen en tempowisselingen rijden. Een gespannen paard vindt het fijn om vertrouwen te krijgen, daar moet je dus juist niet vanaf blijven, want dan laat je je paard in de steek. Zet hem juist aan het werk, dan krijg je je paard beter aan de hulpen en daarmee relaxter.”

Houding jong paard

Uit het publiek komt de vraag in welke houding Anne en Lotte hun jonge paarden trainen. Anne: “Ik ben er voor om een jong paard heel rond in te stellen, omdat ze van nature liever meer op de voorhand lopen. We proberen de paarden wel altijd in de hand te stellen, zodat er een flauwe opwaartse boog is. Maar houd altijd in gedachten dat elk probleem aan de voorkant van achteruit komt. Daar moet je het dus ook oplossen, aan de voorkant zit slechts de afwerking.” Later laat Anne in het zadel van Welt Hill (v. Welt Hit) onder begeleiding van Lotte zien hoe ze de hulpen verder in de opleiding fijner afstemmen.

Heb je de Dressuur magazine clinic gemist? In het najaar organiseren we er nog 1!

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.