De basis van gehoorzaamheid en vertrouwen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De basis van gehoorzaamheid en vertrouwen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Lekker op wedstrijd met je paard, een buitenrit maken of op een andere locatie trainen. Allemaal goede leermomenten om je paard te laten wennen aan verschillende situaties en obstakels. Toch kan dit bij veel ruiters voor heel wat stressmomentjes zorgen. Charlotte van den Toorn en Jan Willem zijn beide al meer dan twintig jaar in dienst bij de bereden politie. Door de jaren heen hebben ze samen met hun paarden al heel wat obstakels en situaties meegemaakt. Beiden geven ze handige tips om de vertrouwensband tussen jou en je paard te versterken, zodat samen op pad gaan een stukje veiliger wordt.

Basisafrichting

“Het paard is graag op zoek naar iemand die de leiding neemt”, vertelt Charlotte van den Toorn. “Hij wil graag ‘meegenomen’ worden, dus de ruiter zal altijd de leiding moeten nemen. Op deze manier zorg je ervoor dat je je paard overtuigt. Jij als ruiter moet altijd leidinggevende hulpen geven en je paard moet daar gehoorzaam voor zijn. Je kunt wel op bepaalde vaste objecten trainen, maar als dat object morgen ineens aan de linkerkant van de baan staat in plaats van aan de rechterkant, ben je weer terug bij af. Je kunt dus beter trainen op de gehoorzaamheid aan de hulpen. Daarnaast is het goed om te voelen hoe gespannen je paard op dat moment is. Heeft hij zoveel spanning dat je hulpen niet meer doorkomen, dan zal je een stapje terug moeten doen. Vervolgens kijk je welke hulpen wel doorkomen bij je paard. Zorg ervoor dat je geen tegenstrijdige hulpen geeft aan je paard. Dus geen been geven en tegelijktijdig tegenhouden met je hand, en houd de weg naar voren vrij. Een paard moet altijd naar voren weg kunnen.”

Vertrouwen

Jan Willem: “Ik ben het zeker met Charlotte eens. Het is van belang om je paard gehoorzaam aan de hulpen te hebben. Dit begint allemaal bij de basis van vertrouwen en respect. Als het paard in situaties terecht komt die hij niet vertrouwt, moet hij wel genoeg vertrouwen in de ruiter hebben zodat hij het alsnog doet. Dat is een stukje basisafrichting.”

Leer je paard kennen

“Niet ieder paard is even makkelijk”, weet Charlotte. “Dat verschilt per karakter, maar vertrouwen en gehoorzaamheid aan de hulpen is zeker trainbaar. Het is alleen dan wel goed om je paard en zijn karakter te kennen.”
“Ga je op pad met een jong paard, dan is het verstandig om een paard mee te nemen met veel ervaring”, tipt Jan Willem. “Dat paard is dan een stabiele factor voor het paard met minder ervaring. Tijdens het opleiden van een ‘jong’ politiepaard hebben we één of twee vaste ruiters die het paard trainen. Later, als alles meer is bevestigd zullen meerdere ruiters het paard trainen.”

Lees volgende keer welke obstakels Charlotte en Jan Willem zoal tijdens hun trainingen of surveillance tegenkomen die voor dressuurruiters ook te gebruiken zijn.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook