Christoph Hess: 'Grand Prix is basis, basis en nog eens basis' • Dressuur Magazine
Algemeen
Christoph Hess Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Christoph Hess is als 4* jurylid en FN-opleidingsspecialist geen onbekende in de paardenwereld en wordt met regelmaat gevraagd voor clinics. Zo was de Duitser onlangs in Australië op tournee om een aantal ruiters van adviezen te voorzien.

Horsemagazine verzamelde een aantal wijsheden van Hess en probeerde de boodschap van de paardenman in het kort samen te vatten.

Happy

Een van de belangrijkste punten, die terug bleef komen in elke plaats die Hess aandeed in zijn tour door Australië was dat dressuur logisch moet zijn en dat dressuur een happy horse moet promoten: “Dat moet het hoogste doel zijn, een happy horse, een happy athlete.”

Met andere paarden

“Veel paarden hebben tegenwoordig geen contact met andere dieren. Het is belangrijk om te beseffen dat het paard niet is geboren om op stal te staan. Een paard wil galopperen in de wei. Het is niet goed als een paard alleen is, omdat paarden contact met andere paarden nodig hebben. Wat perfect is, is als een paard naar buiten kan gaan in een groep van twee of drie paarden, zoals toen hij opgroeide. ”

Werk ‘met’ je paard

Hess benadrukt dat je, als je succes wilt hebben, mét je paard moet werken. Een paard is een vluchtdier, dus als je hem met je hand tegen gaat houden dan is dat de eerste storing in de harmonie tussen ruiter en paard. “Je moet een paard altijd het gevoel geven dat hij weg kan. Geef je paard het gevoel van vrijheid dat hij naar voren mag bewegen. Te veel ruiters proberen met hun handen hun paard te controleren waardoor een paard kort wordt in zijn hals en daarmee begint het fout te gaan.”

Verantwoordelijkheid van de ruiter

Om je paard het gevoel te kunnen geven dat hij naar voren toe mag bewegen, moet je zorgen dat je als ruiter goed in balans zit. Dat is de verantwoordelijkheid van de ruiter naar zijn paard. Hoe beter de balans van de ruiter, hoe beter de communicatie. De twee dingen, die een ruiter verplicht is naar zijn paard zijn dat hij in balans moet zijn en daarbij ook soepel.

De zit, niet het het zadel

Volgens Hess zie je vaak dat ruiters, die niet goed kunnen zitten alternatieven zoeken als een ander zadel, andere wrongen of andere beugels, maar het moet anders: “De ruiter moet zijn balans vinden in het zadel en niet door het zadel in balans gehouden moeten worden.”

Piafferen is makkelijker dan uitstrekken

Een goede zit is heel belangrijk en daar moet je aan blijven werken ongeacht welk niveau je rijdt. Hoe beter je paard en hoe groter zijn beweging, hoe moeilijker hij is te zitten. En als je succes wilt hebben, dan moet je zorgen dat je goed zit. Zelfs op het hoogste niveau is piaffe makkelijker te zitten dan bijvoorbeeld de uitgestrekte draf.

Grand Prix is basis, basis en nog eens basis

“Grand Prix is basis, basis en nog eens basis. Het zijn geen kunstjes of trucjes. De basics lijken misschien makkelijk, maar in feite zijn de grondbeginselen en de basis hartstikke gecompliceerd en je hebt er dan ook echt hulp vanaf de grond bij nodig.”

Bron: Horsemagazine

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.