Buitenrijden is meer dan alleen een korte break • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Buitenrijden is meer dan alleen een korte break

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Regelmatig een buitenritje maken met je paard heeft vele voordelen. Het is niet alleen een korte break van de serieuze dagelijkse training, maar het is ook een variatie in het dagelijkse werk. Wat je bovendien ook kunt merken bij het maken van een buitenrit is volgens Horse-illustrated bijvoorbeeld of er nog iets niet helemaal goed voor elkaar is in die dagelijkse training.

Het is zelfs zo dat de belangrijkste vijf dingen die paard en ruiter moeten beheersen om een fijne buitenrit te kunnen maken hetzelfde zijn als die nodig zijn om fijn te trainen een een goede proef te kunnen rijden. en al deze dingen kun je verder verbeteren zowel in de rijbaan als op een ruiterpad.

Opzij voor je been

Wanneer je in de baan bijvoorbeeld je binnenbeen aanlegt wil je dat je paard daarvoor opzij stapt. Of dat nu is om te buigen in een wending, om te wijken of om schouderbinnenwaarts te gaan, je wilt antwoord en wilt zelf bepalen hoe lang dat duurt. Wanneer je buitenrijdt is deze reactie net zo belangrijk. Je kunt onverwacht een tak tegenkomen, die over het ruiterpad hangt, maar je kunt ook ineens een slecht stuk ruiterpad hebben, terwijl je net lekker aan het draven of galopperen bent. Dan is het wel belangrijk dat je paard opzij gaat voor je been zodra je dat vraagt. Deze prompte reactie, die je buiten vraagt helpt je alleen maar om fijner te trainen in de rijbaan.

Halthouden

Waar je in een proef alleen wat punten verspeelt als je paard niet netjes stil blijft staan, kan het buiten veel gevaarlijker zijn als hij niet fatsoenlijk halt kan houden. Een extra uitdaging in het buitenrijden is dat je soms sneller halt moet houden, omdat de situatie daarom vraagt. Dit kun je in de training oefenen door eerst de overgangen geleidelijk op te bouwen en stapje voor stapje uit te voeren, maar als een paard het halthouden goed begrijpt ook wel eens te oefenen vanuit een hoog tempo naar direct stilstaan te vragen. Wanneer je dat oefent leert je paard dat hij niet zenuwachtig hoeft te worden.

Aandacht bij de ruiter

In de training wil je als ruiter de aandacht van je paard, maar buiten is dat minstens net zo belangrijk. Wat dan vooral goed geoefend moet worden is hoe je de aandacht van je paard terugkrijgt als je die kwijt bent en hoe je kunt voorkomen dat je de aandacht überhaupt kwijtraakt. Hiervoor moet je niet alleen proberen de aandacht van je paard vast te houden, maar ook je eigen aandacht voldoende op je paard te hebben. Dan merk je dat hij verandert, dat hij wat ziet of dat hij verstijft. Op die manier kun je door hem aan het werk te houden zorgen dat hij met zijn aandacht bij jou blijft.

Rechtgaan

Rechtgaan is voor de training een van de belangrijkste doelen, maar voor het buitenrijden ook. Het voordeel van buitenrijden is dat je vaak ook echt hele lange stukken recht kunt blijven gaan. Zo kun je hem tussen je twee benen door naar je beide handen rijden, waarbij hij dan ook weer aan twee teugels een mooie verbinding maakt.

‘Gaan’

Je hoort het als je les hebt, als je langs de baan staat te kijken bij iemand anders en het is een veelbesproken onderwerp in de kantine en de stalgang: je paard moet ‘gaan’ als je erom vraagt, hij moet op een drukje van je been naar voren. En het is belangrijk dat hij dat buiten ook doet. Als hij gaat voor je been, dan gaat hij ook naar je hand. Dan kun je hem in balans daarheen rijden waar je heen wilt en heb je de leiding. Dan is hij voorwaarts, maar niet te snel en heb je de mogelijkheid om hem nog meer door zijn lijf te krijgen.

Bron: Horse-illustrated

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook