Blessures: Pech of mismanagement? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Blessures: Pech of mismanagement?

Foto's: Arnd Bronkhorst | Quillemette Kraaikamp | Lonneke Ruesink

Blessures lijken bij de paardensport te horen, al wordt het ene paard wel vaker geplaagd door een blessure dan zijn soortgenoot. Zijn blessures te voorkomen door afgemeten trainingsschema’s, of heb je soms gewoon dikke pech? Dierenarts Jacques Marée en fysiotherapeut Gisella Bartels geven in de laatste uitgave van Dressuur magazine hun visie op het ontstaan en voorkomen van blessures door overtraining.

Fysieke grens versus scholing

Fysiotherapeut Gisella Bartels legt uit dat het paardenlichaam training nodig heeft om sterker en leniger te worden. ”Dressuur gaat over scholing en fysieke training. Die twee botsen weleens. Soms is het voor de scholing van het paard beter om door te gaan met een oefening, terwijl de fysieke grens allang is bereikt. In de training zoek je grenzen op en die prikkels stimuleren het paardenlichaam. Nadat een paard een wat zwaardere training heeft gehad, past het lichaam zich in de herstelfase aan de gevraagde arbeid aan. Na twee tot drie dagen is het lichaam weer belastbaarder. Veel ruiters pakken de intensieve training al op terwijl het paard nog in de herstelfase zit. Het paardenlichaam is dan nog vermoeid en zo ontstaat minuscule weefselschade. Het paard wordt door de training eigenlijk slechter en minder belastbaar in plaats van dat het sterker wordt. Dat wordt overtraining genoemd.”

Belasting of overbelasting?

Jacques Marée: “De vraag is wanneer het nog training is en waar overtraining om de hoek komt kijken. In andere sporten zien we dat hard trainen geen bezwaar is, maar in de paardensport kan het dagelijks zwaar belasten van een paard, in combinatie met mismanagement, wel neigen naar overtraining. Belasting is niet per definitie slecht. Overbelasting is een woord met een wat negatieve bijklank, maar je moet een keer de grenzen verleggen. Die oefeningen ontstaan niet vanzelf. De fysieke belasting vergroten, betekent niet dat je automatisch overbelast. De achterliggende reden bij veel blessures is het te vaak en te lang doortrainen, waarbij het management uit het oog wordt verloren. Te lang doorgaan met bepaalde oefeningen, waarbij ook milieufactoren zoals warmte of de bodem een versterkende rol kunnen spelen, vergroot de kans op blessures.”

Meer lezen?

In Dressuur magazine nummer 4 van 2017 gaan Gisella en Jacques nog veel dieper in op dit onderwerp. Wil je het hele artikel lezen? Bestel dan HIER deze uitgave van Dressuur magazine! Wil je voortaan niets meer missen van al onze diepgaande rijtechnische artikelen, en nog meer achtergronden en interviews lezen? Wordt dan HIER abonnee!

Als abonnee van Dressuur ontvang je 4 keer per jaar ons prachtige magazine op de mat, met daarin veel diepgang op het gebied van rijtechnische artikelen, interviews, achtergronden, veterinaire zaken en opinies. Ook krijg je als abonnee GRATIS toegang tot clinics, die wij twee keer per jaar organiseren. Houd hiervoor onze website in de gaten!

Bron: Dressuur

Tekst artikel: Steef Roest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook