Beter meelopen, opzij gaan en stilstaan voor meer succes in het trainen • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Gisteren kon je hier al lezen over het belang van consequent zijn in wat je van je paard verwacht wanneer je erop zit en wanneer je ernaast staat. Volgens Grand Prix-ruiter Nicholas Fyffe wordt het verband daartussen en de invloed die dat heeft op het succes in de training door veel ruiters onderschat.

De Grand Prix-ruiter maakte op Practical Horseman een serie over het onderwerp omdat het voor een paard verwarrend is als hij de ene keer iets wel mag en de volgende keer niet. Hij gaf ook drie voorbeelden waarmee je kunt oefenen om de verwachtingen op elkaar af te stemmen.

Begin

Een goede verstandhouding met je paard begint bij het begin volgens Fyffe en dat betekent bij het met je mee lopen als je hem uit de box of paddock haalt. Wanneer je het als ruiter goed vindt dat je paard twee meter voor je uit rent of twee meter achter je aan sloft terwijl je naast hem loopt, dan is het verwarrend dat hij ineens in jouw gewenste tempo moet gaan als je op hem zit. Wanneer je dit wilt verbeteren, verwacht dan niet dat het met een keertje oefenen wel weer goed is, maar stel je erop in dat je daar wel wat voor moet oefenen.

Leiden

Oefen het meelopen het liefst op een terrein waar je lekker de ruimte hebt en de bodem goed is. Neem als startpositie in dat je benen naast die van de voorbenen van je paard staan en ga lopen. Je kunt je paard even op gang laten komen door te klikken met je tong of te zeggen dat hij moet stappen, maar als hij niet in je tempo meeloopt, dan tik je hem even met je zweepje aan achter je zonder dat je omkijkt. Als hij dan in het goede tempo loopt beloon je hem, zoals je ook zou doen wanneer je rijdt. Neem hem dan terug door even de druk op het halstertouw of de teugel te vergroten en ontspan zodra je paard stopt. Ook hier beloon je hem voor zijn antwoord. Laat hem ook een paar pasjes achteruit zetten en blijf consequent een antwoord verlangen en belonen als hij luistert.

Opzij stappen

Een ander moment waarop je de gehoorzaamheid kunt oefenen is wanneer je paard op de poetsplaats staat en je bent hem aan het verzorgen en op aan het zadelen. Probeer je paard opzij te laten stappen door met je hand even druk uit te oefenen op de plek waar normaal je been ligt. Blijf vragen tot hij echt opzij gaat en verhoog de druk als hij niet direct antwoord geeft. Zodra hij antwoord geeft haal je je hand weg en beloon je hem. Vraag het rustig een aantal keer (extra), maar zorg dat je altijd antwoord krijgt en altijd beloont. Reageer ook hier net als wanneer je hem een stapje opzij wilt laten doen onder het zadel. Je bent pas tevreden als hij antwoord geeft.

Opstappen

Het opstappen is volgens Fyffe ook zo’n momentje waar ruiters nogal eens laks over kunnen zijn. Hoe moet je paard begrijpen dat het ‘echte’ werk gaat beginnen zodra jij als ruiter in het zadel zit en wil gaan rijden, als hij even daarvoor met opstappen weg mag lopen, opzij mag stappen, achteruit mag gaan of iets anders mag doen dan gewoon stilstaan. Wanneer je herkent dat je paard eigenlijk zelf wel zijn gang mag gaan bij het opstappen, neem daar dan zelf de verantwoordelijkheid voor. Hij doet dat immers alleen omdat je het al die tijd goed hebt gevonden. Wanneer je de regels verandert, zal hij dit dus moeten leren en mag je hem zeker niet straffen als hij iets doet wat je niet wilt. Wees ook hier consequent. Stilstaan is stilstaan en hij mag pas in beweging komen als je been geeft. Neem hiervoor de tijd en vraag eventueel in het begin ook hulp zodat iemand op de grond hem vasthoudt om het makkelijker te maken.

Bron: Practical Horseman

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.