Beloon je paard zo dat hij er blij van wordt • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Beloon je paard zo dat hij er blij van wordt

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De enorme ‘kloppen’ die sommige paarden wel eens op hun hals krijgen als hun ruiter ze wil belonen voor iets, zijn voor paarden lang niet altijd een teken van waardering. Paarden zijn heel gevoelig en hoewel niet ieder paard er zichtbaar last van heeft, is van die harde kloppen geven op zijn hals eerder onaangenaam dan fijn.

Kriebel of aai

Wanneer je graag met je hand iets wilt doen als je je paard braaf vindt, dan kun je hem beter een aaitje over zijn hals geven of een beetje kriebelen op zijn hals en daarbij dan met je stem bevestigen dat hij doet wat je van hem vraagt.

De échte beloning

“Maar de echte beloning voor je paard zit hem niet in een klopje, een aai of een kriebel op zijn hals”, vertelt Andreas Kreuzer op Reiterrevue. “Dat is als je de druk weghaalt en nageeft en eventueel je paard bijvoorbeeld even lekker lang laat nadat hij iets goed heeft gedaan.”

Doorademen

“Wanneer je voelt dat je paard zich ontspant en doorademt nadat jijzelf ontspant en eventueel een kriebel of aai hebt gegeven, dan weet je dat je paard de beloning heeft begrepen”, aldus Kreuzer. “En dat is de belangrijkste feedback, die je kunt krijgen. Want als je paard de beloning begrijpt dan zal hij nog meer zijn best gaan doen voor je.”

Bron: Reiterrevue

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook