Bekijk het positief • Dressuur Magazine
Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je hoort vaak dat positief denken een krachtige uitwerking kan hebben. Maar positief denken moet dan natuurlijk wel binnen bepaalde grenzen blijven, anders loop je juist de kans om teleurgesteld te worden of jezelf een verkeerd beeld van de realiteit voor te houden. Jezelf voorstellen dat je Olympische Spelen gaat rijden, terwijl je net je tweede wedstrijd hebt gereden in een basisklasse valt bijvoorbeeld eerder  onder dromen.

Lastig

Hoewel het best makkelijk klinkt dat je positief moet denken is dat lang niet voor iedere ruiter zo eenvoudig. Je bent nu eenmaal nooit uitgeleerd met paarden en als je het ene net een beetje beheerst komt het volgende alweer om de hoek kijken. Omdat dat soms gepaard kan gaan met het gevoel van ‘dit gaat me dus echt niet lukken’, maakte Horsejunkies daar een stukje over.

Beeld

Wanneer je als ruiter worstelt met een oefening of een overgang, die je al een heleboel keer net niet goed hebt kunnen uitvoeren, dan kun je soms een beeld van jezelf vormen, waar je niet zo trots op bent. Dat beeld wordt slechter als je daar veel over na gaat denken en daarmee zakt ook je zelfvertrouwen je in de schoenen.

Andere tactiek

Dan kun je wel tegen jezelf zeggen dat je daar positief over moet gaan denken, maar dat is vaak heel lastig. Horsejunkies kwam daarom met de tip om dan je tactiek om te gooien. In plaats van kijken naar die oefening of overgang, die nog niet wil lukken, je een of een paar dingen voor de geest te halen, die juist wel goed gaan. Of nog beter, een paar dingen, die een hele tijd geleden niet lukten, maar waar je op dit moment heel goed in bent met je paard.

Vertrouwen

Dan sterk je het gevoel dat het, als je genoeg oefent, wel goed komt. Dat is eerder immers ook gelukt. Als je kijkt naar iets waar je een tijd daarvoor moeite mee hebt gehad, dan is het zelfs vaak zo dat je je nu je het wel kunt afvraagt wat er eigenlijk moeilijk aan was. Dat is misschien een wat alternatieve variant op het positief denken, maar je roept er wel een positief gevoel mee op en dat is heel fijn, zeker als je een beetje op een plateau zit met je paard.

Video’s

Het is dan ook best een goed idee om regelmatig een video van je eigen rijden te laten maken. Misschien zie je in eerste instantie precies waar je worstelt met iets, maar waarschijnlijk kun je als je objectief kijkt ook echt dingen vinden waar je trots op mag zijn. Zoek naar die stukjes en pak dan als het moeilijk is een keertje een video erbij van een paar jaar terug. Als je dan ziet wat voor vooruitgang jij en je paard hebben gemaakt, dan wordt het nog een beetje makkelijker om positief te blijven denken.

Bron: Horsejunkies

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.