Begrijp je viervoeter • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Begrijp je viervoeter

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Om steeds hogerop in je training te komen en de band met je paard te versterken is het belangrijk dat je hem begrijpt. Het kan voorkomen dat hij ineens gekke capriolen uithaalt tijdens het rijden of verzet toont. Vraag je op dit soort momenten af waarom hij dit doet en hoe jij dit kan voorkomen.

Een paard is en blijft een dier. Ook hij heeft soms zijn dag niet, net als wij. Probeer je paard te begrijpen door zijn lichaamshouding en gedrag te observeren tijdens de training. Geef hem daarnaast rust en ruimte om bepaalde oefeningen te begrijpen.

Lichaamstaal

Probeer de lichaamstaal van je paard te begrijpen. Paarden communiceren namelijk via lichaamstaal. Ze zijn experts in het lezen van non-verbale communicatie. Mensen communiceren voor maar liefst 85% via non-verbale communicatie en maar voor 15% met woorden. Maak daarnaast bewust gebruik van je eigen lichaamstaal. We zijn maar voor 5% bewust wat we met ons lichaam doen. Daarom ontstaat er vaak miscommunicatie. Als je je bewust ben van je lichamelijke communicatie, kan je een boodschap aan je paard overbrengen met weinig woorden.

Focus op het hier en nu

Paarden zijn niet bezig met het verleden of de toekomst. Focus je daarom op het moment zelf, dat doet je paard ook. Als jij er met je gedachten niet bij bent, kan dit voor miscommunicatie zorgen. Probeer tijdens het rijden je focus op je paard te leggen en te voelen wat eronder dat zadel gebeurd. Je paard is namelijk ook gefocust op jou. Wanneer jij dit ook bent, versterken jullie elkaar en kan dat positief uitpakken tijdens de training.

Vooroordelen loslaten

Paarden hebben geen vooroordelen en dat kunnen we beschouwen als een fijne eigenschap. Een paard luistert naar wat je te zeggen hebt en is nieuwsgierig. Hij oordeelt niet, terwijl wij mensen dat wel doen. Onbewust vormen we vaak een vooroordeel. Probeer dat los te laten. Luister net als je paard open naar wat hij te zeggen heeft.

Vertrouw op je intuïtie

Paarden gaan op hun intuïtie af. Daarom zijn het zulke goede spiegels voor ons. Ze volgen hun gevoel en dat is iets waarbij ruiters nog weleens de fout in gaan. Wanneer jij je niet veilig voelt op een paard of tijdens een bepaalde situatie, moet je het ook niet doen. Je bent ten alle tijden met een dier bezig en gevaar schuilt in een klein hoekje. Wanneer je paard iets weigert of verzet toont, vraag je dan ook af waarom hij dat doet en wat zijn gevoel op dat moment zegt.  

Probeer deze tips in je achterhoofd te houden tijdens het rijden en verzorgen van je paard, zodat je niet alleen de boodschap beter overbrengt naar je viervoeter, maar hem ook beter leert begrijpen.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook