Bas de Recht: ‘Waar is de liefde voor het paard gebleven?’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Bas de Recht: ‘Waar is de liefde voor het paard gebleven?’

Foto: Fleur Louwe

Grand Prix-ruiter, docent en instructeur Bastiaan de recht wil graag een oproep doen aan iedereen die paardrijdt: “Ga terug naar het handelen vanuit respect en liefde voor je paard. Ook in het rijden.” Hij wil dat we teruggaan naar de essentie van de dressuursport, maar ook naar het beter nadenken over de training van je paard, dat we een betere kennis krijgen over het paardenlichaam én dat het jurysysteem anders moet.

Als ruiter stelt Bas zichzelf wekelijks twee vragen: Moeten we nog wel willen paardrijden? En wil ik nog wel in deze paardenwereld werken? Tot nu toe is het antwoord daarop altijd ‘ja’ geweest. “Maar als we niets veranderen, dan denk ik dat onze sport tussen nu en vijf jaar aan banden gelegd gaat worden. De publieke opinie is behoorlijk zorgwekkend.” Om dat te veranderen, moeten we volgens Bas bij onszelf beginnen. “Ga samen met mijn paard de connectie aan, zorg voor harmonie, voor het welzijn van je paard, zowel fysiek en mentaal. Doe daar geen afbreuk aan om te presteren. Het is mijn wens dat dat ooit voor iedereen samengaat.”

In de stress

Volgens Bas zit er ook een link tussen hoe dressuur wordt beoordeeld, en de invloed daarvan op hoe ruiters gaan trainen. “Nu wordt in de ring alleen beoordeeld hoe het paard de oefening uitvoert. Dat is zeker belangrijk, maar nog belangrijker is hoe het tot stand is gekomen. Nu zie je regelmatig op een losrijterrein dat paarden niet goed behandeld worden en uit stress dingen doen. Op een losrijterrein worden paarden vaak ook nog nét voor ze de ring in gaan nog even ‘scherp’ gemaakt en daarmee in de stress geholpen. Maar als je paard daar niet goed genoeg passageert of piaffeert, dan klopt je training niet.”

Jury bij het losrijden

“Een jury ziet echter alleen dat wat er in de ring gebeurt, en kan meestal niet zien hoe het paard zo ver gekomen is. Die zien misschien alleen een expressieve passage, terwijl het paard bol staat van de stress. Mijn idee is daarom om een jurylid bij het losrijterrein te zetten, die jouw training een cijfer geeft, en dat cijfer bepaalt dan voor één derde je eindscore. Of om een prijs te geven voor het beste losrijden. Want langs het losrijden kan je de africhting veel beter beoordelen.”

Correctheid en expressie

Naast het losrijden zouden er volgens Bas nog twee factoren moeten meewegen in het eindtotaal: “Ten eerste africhting, het gemak waarmee alles wordt uitgevoerd. Dan de technische correctheid van de oefening, dus waar een oefening aan moet voldoen en hoe deze wordt uitgevoerd. En als laatste factor komt pas de expressie. De cijfers voor de africhting, technische uitvoering en expressie bepalen dan samen met het cijfer voor het losrijden je eindtotaal. Dat klinkt nu misschien even ingewikkeld, maar voorkomt dat er – zoals nu vaak – eerst naar expressie wordt gekeken. Het stukje africhting wordt nu überhaupt niet naar gekeken. Het is in de ring moeilijk te zeggen of expressie ontstaan is doordat een paard fit en los aan de hulpen is, of omdat hij stress heeft.”

 

Wil je het hele artikel lezen?

Daarin gaat Bas ook nog in op de essentie van de dressuursport, de huidige publieke opinie, verleidingen waar we allemaal aan bloot staan, het krijgen van een getraind oog, hoe je jouw dressuurpaard goed traint én over logisch nadenken. Lees het in Dressuur 1-2018!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Word je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook