Anky's visie: 'Zet je jonge paard met beleid in' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Zet je jonge paard met beleid in’

Foto: Bieman de Haas

Een paard dat super presteert in jonge paarden competities, hoeft nog geen top Grand Prix paard te worden, weet Anky. Ze pleit er dan ook voor om goed naar je jonge paard te kijken om te zien of jonge paarden wedstrijden wel bij het paard en zijn opleiding passen. En wedstrijden voor driejarigen? Anky vindt dat die verboden moeten worden.

“Ik ben helemaal niet tegen jonge paarden wedstrijden, als je er maar met beleid mee omgaat. Je moet kijken naar wat je paard aankan en daarop afstemmen of je wel of niet meedoet. Ook maakt het nogal een verschil of je gaat om je paard ervaring te laten opdoen, of om te winnen. Het is per paard verschillend wat hij aankan.

Geen doel op zich

“Of we een paard jonge paarden competities laten meelopen, bekijken we als het zover is. Kan hij het aan, past het in zijn voorbereiding op het grote werk? Jonge paarden wedstrijden zijn nooit een doel van mij geweest. Mijn doel was en is de Grand Prix. Het is ook helemaal niet gezegd dat een paard dat super presteert in de Pavo Cup of op het WK later ook een topper in het grote werk wordt. Eigenlijk zie je niet eens zo heel veel paarden uit die competities terug in de top. Ja, Painted Black was er één. Ik wil zeker niet zeggen dat goed presterende jonge paarden moeilijker doordringen tot de Grand Prix. Er zijn zoveel factoren die daarbij een rol spelen: misschien zijn passage en piaffe lastig, wordt het paard verkocht, raakt het geblesseerd of treft het de verkeerde ruiter. Andersom kan ook: de beste Grand Prix-paarden die ik had, Bonfire en Salinero, hadden in hun jonge jaren geen schijn van kans gemaakt in jonge paarden wedstrijden. Daar hadden ze zowel het karakter als de beweging op dat moment niet voor. Het waren wel top Grand Prix-paarden.

Belachelijk

“Wat ik wel slecht vind, is dat er wedstrijden zijn voor driejarigen. Ik kan met de beste wil van de wereld niet bedenken wat daarvan het nut is. Een driejarige is net zadelmak, het stuur moet er nog goed op en hij moet zijn balans vinden. Waarom zou je zo’n paard willen starten? Onze driejarigen worden een paar keer per week ongeveer 20 minuutjes gereden, een keer gelongeerd, gestapt aan de hand en lopen lekker buiten. Neem ze dan mee als ze vier jaar zijn, dan hebben ze al wat opleiding gehad en zijn ze er lichamelijk en geestelijk meer klaar voor. Ik stuur onze jonge paarden af en toe met onze ruiters op concours. Louter om ervaring op te doen, het maakt mij echt niet uit of ze winnen of niet. Dat lijkt me een gezonde insteek, maar ik snap dat er ook andere belangen meespelen.”

Wil je het hele artikel lezen?
Daarin gaat Anky ook nog in op commerciële belangen, het oog van de wereld en naar jezelf blijven kijken. Lees het in Dressuur 2-2018!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Word je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

 

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook