Anky's visie: 'Vechten tegen hormonen is voor niemand leuk' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Vechten tegen hormonen is voor niemand leuk’

Foto: Bieman de Haas/ANKY®

Anky van Grunsven heeft veel hengsten gereden. Denk aan bijvoorbeeld Cocktail, TCN Partout, Junior STV, Krack C en Painted Black. Momenteel staan Bon Bravour en Guardian S op het Anky Education Center in Erp. In Anky’s visie is het rijden van een dekhengst een win-win situatie voor eigenaar en ruiter, maar als ze mag kiezen, heeft ze toch het liefste een ruin.

“Ik heb altijd veel hengsten gereden. Daar was ik heel blij mee, want daardoor had ik heel erg goede paarden onder het zadel. Met diverse hengsten reed ik Grand Prix. Dat was een win-win situatie. Voor mij als ruiter was het fijn om zo’n goed paard te hebben en in de top te kunnen meedoen, voor de eigenaar omdat zijn hengst in de spotlight kwam te staan en daardoor meer dekkingen kreeg.

Veel verschil

Als het gaat om het rijden, is de ene hengst de andere niet. Er zitten echt grote verschillen tussen. Sommige hengsten waren super om mee te werken, braaf aan de hand en onder het zadel. Ze wisten amper dat ze hengst waren, leek het wel. Andere waren het tegenovergestelde: die waren heel veel hengst en je moest echt opletten in de omgang, op de wagen of met andere paarden.

Niet stoer

“Eigenlijk zie ik het zo: het rijden van een goedgekeurde hengst heeft voor zowel ruiter als eigenaar veel voordelen. Gaat het echter om de gemiddelde amateur die het stoer vindt om met een hengst te rijden, dan kan ik daar helemaal niet achter staan. Wat mij betreft zitten er alleen maar nadelen aan het hengst laten, als ze toch niet gaan dekken. Negen van de tien keer zitten die paarden zichzelf in de weg, vanwege hun hormonen. Dus of je laat hem dekken, of je castreert hem. Anders is het nog sneu ook, want hij heeft die hormonen en de behoefte wel, maar hij kan er niets mee. Natuurlijk zijn er dan mensen die zeggen: ‘Ja, maar hij is zo braaf.’ Dat kan, dat heb ik zelf ook wel ervaren met bepaalde hengsten, maar dat ze als vier- of vijfjarige braaf zijn, wil niet zeggen dat dat zo blijft. Misschien weten ze dan nog niet dat ze hengst zijn, maar gaan de hormonen toch opspelen als ze een jaar of zeven en een stuk sterker zijn. Dan ben je best laat met castreren en kan aangeleerd gedrag gaan meespelen. Ze kunnen blijven denken dat ze stoer moeten doen. Zie daar dan maar weer eens vanaf te komen.

Wil je het hele artikel lezen? Daarin gaat Anky nog meer in op: showende hengsten, haar favoriet Cocktail, chemisch castreren, merries rijden, en meer! Lees het in Dressuur 1-2019!

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook