Anky's visie: 'Periode thuis nuttig besteden' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Periode thuis nuttig besteden’

Foto: Bieman de Haas

Door de coronacrisis raakten wedstrijden en lessen voorlopig van de baan. Volgens Anky van Grunsven hét perfecte moment om thuis even goed door te werken met een paard, of deze juist wat rust te geven. De amazone heeft geen wedstrijden nodig om gemotiveerd te blijven. Integendeel zelfs. “Juist het werken naar een bepaald niveau toe geeft veel voldoening.”

“Ten eerste is het natuurlijk vreselijk wat er allemaal aan de hand is. Hier in Brabant zijn echt veel mensen ziek van het coronavirus. Het virus inperken door bij huis te blijven, is natuurlijk veel belangrijker dan of je wel of geen wedstrijd kunt rijden. Zelf rijd ik al jaren geen wedstrijden meer, dus voor mij is dat geen verandering. Wel zijn we nu met veel minder mensen op stal. We werken dus heel hard om alle stallen te doen en de paarden beweging te geven. Het is fijn om met zijn allen zo thuis bezig te zijn, al klinkt dat een beetje raar om te zeggen in deze tijden.”

Werken aan de basis

“We zetten onze paarden nooit helemaal stil, maar gewoon wat minder intensief trainen of vaker naar buiten. Dat is helemaal niet verkeerd voor een paard, zeker niet als hij het niveau goed beheerst en normaal redelijk wat wedstrijden loopt. Er zijn ook paarden die misschien nog niet helemaal klaar zijn voor een bepaald niveau, of waar nog wat werk in zit. Die kun je juist lekker doortrainen als je geen wedstrijden hebt. Je hoeft dan namelijk niet wedstrijdgericht te trainen en kunt even goed doorwerken aan de basis. Want dat is toch het belangrijkste van alles. Wat wel lastig kan zijn, is dat veel ruiters nu geen les kunnen krijgen.”

Deze Anky’s Visie stond in Dressuur 2+3 – 2020. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook