Anky's visie: 'Olympiade kan spannend worden' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Olympiade kan spannend worden’

Foto: Bieman de Haas

Het EK dressuur in Rotterdam is achter de rug. Nederland haalde een prachtige zilveren teammedaille. Een zeer positief resultaat, dat hoop geeft voor de toekomst, vindt Anky. “Maar successen in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, er hoeft maar iets te gebeuren en de hele uitslag staat op zijn kop.”

“Ik kon zelf helaas niet naar het EK, omdat ik nog niet zo mobiel was door mijn knieblessure. Natuurlijk heb ik het wel allemaal gevolgd. Ik was positief verrast door het resultaat van de Nederlandse ruiters. Laten we eerlijk zijn, van te voren lag het niet echt in de verwachting dat we een medaille zouden halen. Duitsland is natuurlijk supersterk momenteel, maar ook Zweden, Denemarken en Engeland hebben heel goede ruiters. Op het EK kon je zien hoe snel zaken anders kunnen lopen dan je denkt. Denemarken en Zweden presteerden minder dan verwacht en Charlotte Dujardin werd gediskwalificeerd. Haar paard bleek bloed te hebben op een plek bij het spoor. De bloedregel treedt dan in werking, en dat is ook goed, maar het is natuurlijk wel je ergste nachtmerrie als ruiter. Zeker met de social media-storm die erop volgt als je topfavoriet bent.”

Jeugd is toekomst

“Er gebeurde dus van alles op het EK, maar de Nederlandse ruiters zetten allemaal een goede Grand Prix-proef neer. Mooi vind ik het dat Emmelie en Anne het zo goed deden en mooi reden in de landenwedstrijd. Het is belangrijk dat jonge, nieuwe ruiters zich melden aan de top. Dressuur is dan wel een ervaringssport, maar we moeten het toch ook van de jonge aanwas hebben. Wat dat betreft is er goede hoop in Nederland: de jeugd doet het supergoed momenteel. Als je kijkt naar de resultaten van de ponyruiters, Children, Junioren, Young Riders en de U25 op het afgelopen EK, dan zijn die fantastisch. Daar moeten toch goede combinaties voor de senioren uitkomen die het stokje op den duur gaan overnemen.”

Geen Bella Rose of Showtime

“Nu staat of valt succes niet alleen met de ruiters, ook de paarden zijn belangrijk. Je ziet dat ze in Duitsland nu wel echt goede paarden hebben. Ik zie in Nederland momenteel geen Showtime of Bella Rose rondlopen, jammer genoeg. De Duitsers hebben het qua sponsors ook goed voor elkaar. Dan is het makkelijker om een heel goed paard te behouden. Succes hangt niet af van het één of ander, er spelen veel factoren mee. En dan nog kan er iets gebeuren waardoor het misgaat, zoals bij Charlotte.”

Deze Anky’s Visie stond in Dressuur 5-2019. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook