Anky's visie: ‘Hoge prijzen maken paardrijden een elitesport’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Hoge prijzen maken paardrijden een elitesport’

Foto: Bieman de Haas/ANKY®

‘Wat de gek ervoor geeft.’ Dit gezegde lijkt ook van toepassing op de prijzen van sportpaarden. Zo werd niet zo lang geleden een 2,5-jarige dressuurhengst voor ruim twee miljoen geveild. Is dit een realistisch bedrag voor zo’n jong paard? Is hij dat wel waard? Misschien wel, maar Anky van Grunsven vindt het geen gunstige ontwikkeling voor de sport dat paarden steeds duurder worden.

“Natuurlijk is het prima als mensen zo veel geld voor een paard willen uitgeven. Het is zeker fijn voor de eigenaar of fokker van het paard. Ik vraag me echter wel eens af of die extreme hoge prijzen op veilingen allemaal daadwerkelijk worden betaald of dat het in het echt net wat anders zit. Feit is wel dat de prijzen voor paarden omhoog gaan. Dat is geen goede ontwikkeling voor onze sport, denk ik. Paardrijden had al het imago van elitesport, maar toch was het dat in het verleden niet echt. Er waren juist heel veel mensen van boerenkomaf die paarden hadden. Juist omdat ze daar van oudsher mee om kunnen gaan en de ruimte ervoor hebben. Maar als paarden dan ook nog veel duurder worden dan ze nu zijn, wordt paardrijden een elitesport die alleen voor welgestelden is weggelegd. Dat vind ik een zorgelijke situatie.

Verwachtingswaarde

Aan de andere kant is het ook wel logisch dat paarden steeds duurder worden. Kijk alleen al naar wat het kost om een paard te fokken en tot drie jaar op te laten groeien. Vroeger hadden veel mensen daar zelf de ruimte voor, nu moet dat stukje vaak worden uitbesteed en dat kost ook weer geld. Mensen worden bovendien steeds kritischer. Alles moet kloppen aan een paard: de beweging, het uiterlijk, de foto’s. Daarbij wordt een jong paard met veel verwachtingswaarde duur betaald, terwijl een paard dat al op een bepaald niveau presteert, lastiger te verkopen is. Het lijkt wel of tegenwoordig vooral de droom wordt verkocht. Wat zou je met een paard met veel potentieel allemaal kunnen bereiken? In de praktijk kan dat soms enorm tegenvallen. Dan is zo’n paard duur betaald.”

Karakter voorop

“Echt heel goede paarden zijn er trouwens niet veel. Ik kocht mijn paarden meestal aan als ze een jaar of drie, vier waren. Voorheen kon je nog wel wat goeds bij een fokker vinden, maar tegenwoordig zijn de meeste goede jonge paarden al gescout. Je moet ze steeds jonger vinden, maar ook veulens gaan soms voor heel hoge bedragen weg. Dat risico moet je willen nemen, tenslotte duurt het nog een paar jaar voor je met zo’n paard aan de slag kan. Toch denk ik dat er nog best mogelijkheden zijn. De paarden die ik heb gehad, waren echt niet allemaal olympische kampioenen in de dop. Als je een paard netjes opleidt, kun je hem daarna altijd wel weer goed verkopen. Het moet dan wel een paard zijn met drie nette gangen en een fijn karakter. Dat is ook meteen een heel belangrijke voorwaarde voor mij: een goed karakter. Als een paard wil meewerken, kun je echt een heel eind komen.”

Passend paard

“Hoewel de prijzen stijgen, denk ik wel dat er voor iedereen nog geschikte paarden te koop zijn. Ook voor redelijk geld. Je moet wel een paard kopen dat bij je past. Wat zijn je ambities en mogelijkheden? Als je voor je plezier rijdt, heb je een ander paard nodig dan wanneer je olympisch kampioen wilt worden. Dan is het prijskaartje heel anders. Je moet misschien ook niet té kritisch zijn. Geen enkel paard is perfect.”

Wil je het hele artikel lezen? Daarin gaat Anky nog meer in op de hoge paardenprijzen, en geeft ze aan waarom je láng niet altijd een kapitaal nodig hebt. Lees het in Dressuur 4-2018!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Word je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook