Anky's visie: 'Het liefst regel ik alles' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Het liefst regel ik alles’

Fotografie: Bieman de Haas/ANKY

Als je topsport wilt bedrijven, is goed kunnen paardrijden maar een klein stukje van de puzzel, weet Anky van Grunsven. Er zijn nog veel meer dingen die voor elkaar moeten zijn om te kunnen presteren. Ze houdt zich dan ook graag bezig met het management rondom haar leerlingen. “Het liefst regel ik alles voor iedereen.”

“Eigenlijk houd ik alles het liefste zelf in de hand. Dan weet ik dat alles goed gebeurt en zoals ik het wil. Hoe vaker ik mensen en paarden zie en help, hoe intensiever ik met ze bezig ben.

Iemand die hier komt lessen en normaal thuis traint, kan thuis tegen andere dingen aanlopen dan in de les. Vaak doet diegene op stal ook dingen net wat anders dan hier en dat is prima. Het is ook niet zo dat iemand precies moet doen wat ik zeg. Ik vind het juist leuk als iemand een eigen mening heeft en daar voor uitkomt. Het is mooi als we daar dan samen over kunnen praten. Hoe meer ik met mensen en paarden werk, hoe makkelijker het is om erachter te komen wat het beste is.”

Veel proberen

“Dat ‘beste’ is voor elk paard verschillend. Goed management bestaat uit heel veel factoren. De trainingsopbouw, het wedstrijdschema, de voeding van je paard, de planning van de hoefsmid, dierenarts en tandarts, het juiste zadel, hoofdstel en bit en zo nodig mentale begeleiding van de ruiter. Als iemand bij mij komt lessen, kijk ik natuurlijk naar hoe de combinatie het doet en wat er beter kan. Als ik vind dat het anders moet, dan zeg ik dat.”

“Het zadel, hoofdstel en bit zijn ook heel belangrijk. Tegenwoordig is het in om een bitfitter te laten komen. Dat is prima, die hebben er verstand van, paarden reageren soms anders op een bit dan je in eerste instantie verwacht. Ik heb veel verschillende stangen en trenzen hangen en geef regelmatig een setje mee aan een leerling om te proberen. Werkt het, dan kunnen ze die bitten zelf kopen. Werkt het niet, dan kijken en proberen we verder. Eigenlijk is dat met alles zo in het paardrijden. Je moet dingen uitproberen om uit te vinden wat het beste past.”

Wil je het hele artikel lezen? Daarin gaat Anky nog verder in op trainingschema’s, ontspanning, het behoeden voor fouten en het managen van haar leerlingen. Lees het in Dressuur 3-2019!

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook