Anky's visie: ‘Groot kader niet zo realistisch’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Groot kader niet zo realistisch’

Foto: Bieman de Haas

Met ingang van dit jaar zijn de kadervormingseisen aangescherpt. Er moet bijvoorbeeld regelmatig op kadervormingswedstrijden worden gestart. Een goede zaak, vindt Anky van Grunsven. “Het is niet realistisch om heel veel ruiters in het kader te hebben, het moet wel de absolute top van Nederland blijven.” Misschien wordt de trend om weinig wedstrijden te starten, doorbroken door de nieuwe regels. “Zeker in opbouw naar een Olympiade is het goed om te weten waar je staat en te weten hoe je paard presteert op een meerdaagse wedstrijd.”

Anky: “Ik weet dat ze vanuit het NOC*NSF bepaalde eisen stellen aan het aantal ruiters in de kaders. Dat is goed, want teveel ruiters in een kader is niet realistisch. Dat zullen dan niet allemaal ruiters zijn die met de absolute top meekunnen. En daar is het kader wel voor bedoeld, het moet het topje van Nederland zijn. Het is op zich dus goed dat de kadervorming strak wordt gecoördineerd. En hoeveel combinaties zijn er momenteel die voor het A-kader in aanmerking komen? Volgens mij zitten we in Nederland nu even niet in zo’n heel erg grote luxepositie op dat gebied.”

Wedstrijdmeters

“Het lijkt soms wel mode om heel weinig wedstrijden te rijden. Zelf vond ik het juist altijd fijn om regelmatig te starten. Ik had het zelf nodig om wedstrijdmeters te maken en mijn paarden, die vaak nogal heet waren, ook. Ik gebruikte die wedstrijden om te weten waar ik stond. Wat gaat er goed en wat kan nog beter? Daar werkte ik dan thuis weer aan verder en keek op het volgende concours of dat gelukt was. Zeker in aanloop naar een belangrijk evenement als het EK, WK of de Olympiade vond ik het fijn om een goede wedstrijdopbouw te hebben. Je hoort wel eens het argument dat mensen weinig wedstrijden rijden om het paard heel te houden. Daar ben ik het niet mee eens. Ik reed best veel wedstrijden vroeger, en mijn paarden zijn er gezond oud mee geworden.”

Deze Anky’s Visie stond in Dressuur 1-2020. Wil je het volledige artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook