Anky's visie: 'Goed paardrijden begint bij instructie, niet bij technische snufjes' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Goed paardrijden begint bij instructie, niet bij technische snufjes’

Foto: Jeannette van der Staak voor ANKY®

De technische ontwikkelingen in de dressuursport volgen elkaar in hoog tempo op: dure bodems, solaria, loopbanden, trilplaten, aquatrainers, trainen met hartslagmeter, flexchair of teugeldrukmeter. Kunnen we nog zonder deze middelen presteren? Of is dit tegenwoordig noodzakelijk goed? “Nee hoor, uiteindelijk draait alles om goed paardrijden”, vindt Anky van Grunsven.

Anky: “Ik heb het altijd zonder alle technische hulpmiddelen gedaan. Ik had wel een solarium, maar die kun je niet meenemen op concours en daar moet het toch uiteindelijk gebeuren. Het enige wat ik verder had was een magneetdeken. Die gebruikte ik voor Salinero. Ik deed hem om voordat we gingen rijden, ook op concours, want daar werd hij lekker rustig van. Althans, daar ga ik van uit. Ik heb het eigenlijk nooit zonder gedaan, dus eigenlijk kan ik het verschil niet aantonen”, lacht ze. Zaken als een loopband of aquatrainer vind je bij Anky op stal niet. “Je moet goed om je heen kijken en alleen datgeen gebruiken waar je echt iets aan hebt en vooral wat je paard echt nodig heeft. Het is natuurlijk wel heel belangrijk om je paard de juiste en goede verzorging te geven, maar daar heb je al die dure dingen niet per se voor nodig.”

iPad

Er is echter een technisch snufje dat op Stal van Grunsven wél veel wordt gebruikt: de iPad. “Hiermee filmen we veel het rijden thuis. We kijken de filmpjes dan terug als een stukje bewustwording. Het gevoel is niet altijd hetzelfde als het beeld en door te filmen en dan terug te kijken, zie je veel. Met een iPad gaat dat heel eenvoudig.”

Kleding

Er zijn verschillende andere ontwikkelingen waar Anky groot nut van inziet en waar ze wel degelijk gebruik van maakt. “Aan één ontwikkeling heb ik zelf ook meegeholpen en dat doe ik nog steeds: kleding. Vroeger was er niet zoveel te koop en de kleding die er was, was allesbehalve functioneel en comfortabel om mee te rijden. De hedendaagse ruiterkleding is dat wel. Ook dekjes en dekens hebben een betere pasvorm gekregen en worden gemaakt van betere materialen. Een andere hele goede ontwikkeling is de beenbescherming. Vroeger reed iedereen met bandages, maar het is nu wel bewezen dat het rijden met bandages helemaal niet goed is voor de pezen. In het belang van je paard moet je dus andere beenbescherming gebruiken. Iets anders positief is de stijgbeugel. Tegenwoordig zijn er verschillende veiligheidsbeugels te krijgen. Dat is ook een mooie ontwikkeling.”

Advies

Anky kijkt nuchter tegen alle technische ontwikkelingen aan: “Uiteindelijk draait alles om goed leren paardrijden en het ontwikkelen van je gevoel. Door dagelijks gebruik te maken van allerlei apparaten ga je niet beter paardrijden. Dan schiet het zijn doel voorbij. Je kunt er als instructeur wel voor kiezen om bijvoorbeeld iemand een keer met teugeldrukmeter te laten rijden voor een stukje bewustwording. Voor sommige mensen werkt dat duidelijker dan het zeggen of uitleggen. Wat technische ontwikkelingen betreft is mijn advies dichtbij je paard te blijven en alleen te gebruiken wat je echt nodig hebt. Het allerbelangrijkste blijft het om goed te leren paardrijden met gevoel. Dat begint bij goede instructie en niet bij technische snufjes.” 

Wil je het hele artikel lezen? Dat staat in Dressuur 2-2017!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Wordt je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je in ons prachtige blad: Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Anky’s visie: ‘Goed paardrijden begint bij instructie, niet bij technische snufjes’

  • Hierin heeft Anky absoluut gelijk. Het rijden,de basis en het paard aanvoelen zijn en blijven de hoofdpunten. Ook de trainer(ster) blijft de belangrijkste schakel.
    De technologieën kunnen m.i. wel een toevoeging zijn bij een training en hierin bepaalde punten verduidelijken. De technologieën zullen en kunnen nooit een kundige trainer vervangen.
    Alleen “zien” de technologieën soms meer als een trainer, de trainer kan dit dan relativeren en gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook