Anky's visie: 'Gezond eten en veel bewegen houden me fit' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Gezond eten en veel bewegen houden me fit’

Foto: Bieman de Haas/ANKY®

Ruiterfitheid wordt een steeds groter onderdeel binnen de paardensport. Speciale programma’s zijn in het leven geroepen om ruiters gericht fit te krijgen en Facebook staat vol met posts van ruiters die flink aan het hardlopen zijn of weer inchecken bij de sportschool. Anky van Grunsven heeft decennialang aan de dressuurtop gestaan. Wat doet zij aan ruiterfitheid?

“Ik houd niet van sporten”, valt Anky duidelijk met de deur in huis. “Maar ik beweeg wel heel veel. Ik ben vijf jaar lang iedere week met grote tegenzin één avond in de week naar de sportschool gegaan, omdat ik door slijtage veel last had van mijn nek. Ik vond het helemaal niks, maar ik deed het omdat het goed zou zijn voor mijn nek. Ik heb sinds twintig jaar wekelijks een masseur en dat werkt heel goed om mijn lijf los te houden. Ik heb momenteel veel minder last van mijn lijf. En de sportschool, daar kom ik niet meer. Ik doe ook niet aan hardlopen of iets dergelijks. Ik vind het gewoon niet leuk. Ik ben niet voor niets gaan paardrijden, dat is mijn sport. Als ik iemand op een paard laat rijden die nog nooit heeft gereden, dan weet ik zeker dat die persoon de dag erna vreselijke spierpijn heeft. Paardrijden is echt een sport.”

Op een leuke manier

Anky geeft aan dat ze niet van sporten houdt, behalve paardrijden dan, maar ze zegt dat ze wel veel beweegt. Op welke manier dan? “Wij vinden het als gezin heel belangrijk om te bewegen, maar ik ben er wel van overtuigd dat je iets moet doen wat je leuk vindt. Oefeningen doen terwijl je het niet leuk vindt, levert uiteindelijk niks op omdat je toch weer afhaakt. Ik beweeg heel veel, maar dan op een voor mij leuke manier. Als ik op stal ergens moet zijn, trek ik even lekker een sprintje in plaats van gewoon te lopen. Verder rijd ik natuurlijk ook nog een paar paarden per dag. De kinderen bewegen ook veel naast het rijden van hun pony’s.

Nooit op dieet

“Behalve veel bewegen op een leuke manier, blijf je ook fit door goede voeding. Met ons gezin eten we de hele week heel gezond. Alleen op zondag eten en snoepen we zoveel als we willen. In praktijk valt dat altijd reuze mee wat er dan wordt gegeten. Door de week eten we gezond en gevarieerd, zoals verse groenten, pasta en rijst. Dan wordt er ook alleen melk of water gedronken. De kinderen weten niet beter en vragen nooit naar snoep. Het is er gewoon ook niet. Als ze uit school komen, eten ze lekker fruit of iets anders gezonds. Ik drink daarnaast geen alcohol. Dit voedingspatroon heb ik al mijn hele leven en het werkt goed. Gewoon gezond en goed eten en genoeg bewegen werkt echt, ik hoef nooit op dieet.”

Wil je het hele artikel lezen? Dat staat in Dressuur 4-2017!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Wordt je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je in ons prachtige blad: Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Denise Dekens

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook