Anky's visie: ‘Dressuurwereld mist open blik en positiviteit’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Dressuurwereld mist open blik en positiviteit’

Anky en Salinero. Foto: Jessica Pijlman

Eind vorig jaar was er weer eens opschudding in dressuurland. De FEI had ‘ineens’ besloten om de onderste drie cijfers op het protocol – voor gangen, impuls en gehoorzaamheid – af te schaffen. Een schande en het begin van de teloorgang van de sport, vinden velen. Onzin, vindt Anky van Grunsven. “Het is juist een goed begin op de weg naar een betere en minder subjectieve wijze van jureren.”

Anky: “Als we niet oppassen, gaat de dressuursport kapot. En dat doen we helemaal zelf, omdat we blijven hangen in het verleden. Als er sprake is van enige vernieuwing staat de hele dressuurwereld meteen op de achterste benen. Ook nu weer, nu de cijfers voor gangen, impuls en gehoorzaamheid verdwijnen. Het schort ook wel aan goede communicatie hierover vanuit de FEI hoor. Ik heb er amper wat over gelezen, alleen een stuk met Monica Theodorescu en een Duits jurylid die tegen zijn. Duitsland heeft overigens tegen gestemd. Ze waren ook zwaar tegen de invoering van de Kür op muziek destijds. Het was bijna oorlog! En wat heeft onze sport gered? Juist.”

Dubbelop en subjectief

“Ik ben voorstander van het laten vervallen van de onderdelen onderaan het protocol. Uit onderzoek van FEI-statisticus David Stickland blijkt namelijk dat deze drie cijfers het meest subjectief zijn van de hele proef. Er is bewezen dat ruiters met een bekende naam of gunfactor vaak hogere cijfers op die onderdelen krijgen. Dat kan zelfs het verschil maken tussen winnen of niet, omdat ze dubbel tellen. Zelfs al zijn de cijfers voor de oefeningen zelf lager dan die van een ander. Dat is niet eerlijk. Bovendien is het dubbelop, want een paard dat niet kan draven, krijgt nooit een 9 voor een schouderbinnenwaarts. De gangen, de impuls en gehoorzaamheid worden al in elk afzonderlijk onderdeel van de proef beoordeeld. Waarom zou dat dan onderaan het protocol nog eens moeten?”

HiLo drop

“Een ander punt waar discussie over is, is de Hi Lo drop. Dat betekent simpelweg dat de hoogste en laagste cijfers in een proef met meerdere juryleden, zoals op kampioenschappen, vervallen. Een argument van tegenstanders om het niet in te voeren, is dat de einduitslag daardoor toch niet veel verandert. Dan denk ik: dan kunnen we het gerust wel doen, als het toch niet veel verandert. Want weet je hoeveel mensen er zijn die zich op kampioenschappen opwinden over juryverschillen? Stel je voor dat er 10% verschil is, dan wordt dat verschil grotendeels weggewerkt door de Hi Lo drop. Die discussie eromheen valt weg, en dat is voor iedereen veel prettiger.”

Wil je het hele artikel lezen?
Daarin gaat Anky ook nog in op het opleiden van juryleden, social media en het Nederlandse jurysysteem. Lees het in Dressuur 1-2018!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Word je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook