Anky's visie: 'Dressuursport gebaat bij meer positiviteit en respect voor elkaar’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Dressuursport gebaat bij meer positiviteit en respect voor elkaar’

Fotografie: Bieman de Haas/ANKY

De dressuursport zou er enorm mee geholpen zijn als men wat meer zou openstaan voor elkaar, meent Anky van Grunsven. De negatieve toon in de media en op sociale media kan best wat minder. “Laten we samen de sport weer leuk maken. Respect tonen naar elkaar en luisteren naar elkaars mening is daarbij de eerste vereiste.”

“Het gaat niet goed met de dressuursport. Dat vind ik heel erg jammer en het frustreert me ook. Er worden weinig nieuwe dingen doorgevoerd, terwijl daar best mogelijkheden voor zijn. Een groep dressuurruiters wil ook niet veranderen. Terwijl dat wel moet, anders is onze sport ten dode opgeschreven. We moeten kijken hoe we de aandacht van het grote publiek op een leuke manier bij de dressuur kunnen houden.

Kritische journalisten

Het helpt niet als de paardenwereld, en zeker de dressuursport, teveel in een negatief daglicht komt te staan. Dat is momenteel echter wel het geval. Dat heeft, denk ik, met een combinatie van factoren te maken. De media spelen er een rol in. Opvallend vind ik het dat er in ons land enkele hippische journalisten zijn die heel kritisch zijn op Nederlandse ruiters. Dat zie je in bijvoorbeeld Duitsland helemaal niet. Daar worden de ruiters in eigen land niet negatief neergezet. Hier soms wel, dat is jammer.

Social media

“Dan is er natuurlijk nog social media. Dat heeft een enorme impact, heel anders dan toen ik bekend werd in de paardenwereld; toen bestond Facebook nog niet. Social media kunnen heel veel positieve dingen brengen. Je kunt op een simpele manier veel mensen bereiken en je boodschap overbrengen. Denk aan Britt Dekker, die met PaardenpraatTV een heel nieuwe generatie van paardenliefhebbers aanspreekt en hartstikke populair is. Eigenlijk is zij, weliswaar op haar eigen niveau, wat ik vroeger was voor jongeren die graag met paarden bezig zijn. Zelf krijg ik ook heel veel positieve reacties op mijn social media-kanalen, maar ook negatieve. Soms kan ik daar om lachen, een andere keer word ik er verdrietig van. Het ligt vaak ook aan je eigen stemming hoe negatieve reacties bij je binnenkomen. Nu kan ik als geen ander tegen kritiek, daar word je alleen maar beter van, maar veel reacties gaan veel verder dan kritiek. Men kat elkaar gewoon keihard af, niet normaal meer. Dat is toch geen manier om met elkaar om te gaan?

Wil je het hele artikel lezen? Daarin gaat Anky nog verder in op de negatieve toon op social media, realiteitszin en hoe we de sport weer leuk kunnen maken. Lees het in Dressuur 2-2019!

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Anky’s visie: ‘Dressuursport gebaat bij meer positiviteit en respect voor elkaar’

  • Monique Schoofs

    Ik denk dat de landelijke sportverenigingen wel een boost kunnen gebruiken. Aansluiting tussen recreatief en prestatiegericht moet dichter bijelkaar komen. De spotlights (lees en het geld) zijn gericht op talent. Maar als de vijver steeds minder in de spotlights (lees investering) staat, valt er steeds minder te vissen…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook