Anky's visie: 'Ben jij je bewust van waar je mee bezig bent?' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Ben jij je bewust van waar je mee bezig bent?’

Foto: Bieman de Haas/ANKY®

Er zijn boeken vol geschreven over paardrijden. Ook social media barsten van de tips, maar toch is er nog veel ruimte voor verbetering in de dressuursport en stappen we allemaal wel eens in dezelfde valkuil. Verbetering rondom het rijden, maar ook verbetering wat betreft het management van de paarden. Anky van Grunsven geeft in iedere editie van Dressuur haar visie!

“Ik denk dat veel mensen zich soms niet bewust zijn van waar ze mee bezig zijn”, begint Anky. “Dus daar steek ik juist veel tijd in bij mijn leerlingen, dat stukje bewustwording. In de training is het bijvoorbeeld belangrijk dat je tussendoor vaak stapt, maar ook dat je jouw paard regelmatig van houding laat wisselen. Goed losrijden is ook belangrijk. Voor mij is losrijden tien minuten aan een lange teugel stappen en dan tien minuten aan een lange teugel rustig opwarmen. Daarna begint pas de echte training. Ik wil ook dat mijn leerlingen leren om onafhankelijk van mij te worden. Na een les moet je ook thuis zelf door kunnen werken. Daarvoor moet je goed weten waar je mee bezig bent, wat er onder je gebeurt, waarom iets gebeurt en wat je eraan kan doen om het op te lossen.”

Bergen informatie

Ook op concours gebeuren dingen die volgens Anky beter kunnen. “Op het voorterrein zie je sommige combinaties heel veel doen voordat ze de ring in moeten, terwijl je op concours niet echt meer iets kunt veranderen of trainen.
Als het thuis niet lukt, dan lukt het op concours ook niet. Naar mijn mening heeft het geen zin om oefeningen eindeloos te herhalen met losrijden. Ook de bergen met informatie die de instructeurs soms nog meegeven op het laatste moment, maken op de wedstrijd echt geen verschil meer.”

Proeven kennen

“Zorg dat je thuis het niveau van de wedstrijd goed beheerst voordat je gaat starten. Het is nog beter om in je training al een niveau verder te zijn. Probeer vooruit te oefenen, zodat je niet ineens nog met een nieuwe oefening moet beginnen als je al de overstap naar een niveau hoger mag maken. Als je weet dat je het gevraagde niveau thuis beheerst, dan scheelt dat veel zenuwen en ook teleurstellingen op concours. Wat ook handig is, is om de proef van te voren te kennen. Of nog beter: rijd hem thuis een keer door.

Goed management

Wat betreft het management rondom de paarden weet Anky nog een aantal verbeterpunten te noemen: “Dat is heel belangrijk, daar moet op de juiste manier tijd en aandacht aan worden besteed. Soms moet je dingen veranderen in de training van een paard of heeft je paard misschien een ander bit of een ander zadel nodig. Zorg ervoor dat je dit geruime tijd voor een wedstrijd doet. Hetzelfde geldt voor de hoefsmid. Een dag voor de wedstrijd naar de hoefsmid gaan is niet handig. Paarden moeten toch even wennen en ze kunnen soms zelfs wat gevoelig zijn na een bezoek van de smid. Ook is het raadzaam je paard regelmatig te temperaturen en een goed beleid te hebben wat betreft ontwormen.”

Wil je het hele artikel lezen? Dat staat in Dressuur 3-2017!

Een losse uitgave kan je hier bestellen. Wordt je liever abonnee? Dat kan hier.

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je in ons prachtige blad: Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Denise Dekens

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook