Anky's visie: ‘Als je alles rondom je paard zelf doet, ben je best fysiek bezig’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Anky’s visie: ‘Als je alles rondom je paard zelf doet, ben je best fysiek bezig’

Fotografie: Bieman de Haas/ANKY

De levens- en modestijl is in al de jaren dat Anky van Grunsven in de top van de paardenwereld meedraait, best wat veranderd. Dat mensen zich beter bewust zijn van wat ze doen en waarom, vindt Anky een goede zaak. Al is het eigenlijk veel belangrijker dat je vooral doet waar je je goed bij voelt, vindt de nuchtere Brabantse.

“Er is heel wat veranderd als je kijkt naar de ‘lifestyle’ van ruiters van vroeger en nu. Er wordt veel meer nagedacht en bewuster omgegaan met zaken rondom het paardrijden, zoals voeding, fitheid en mental coaching. Vroeger werd over zulke dingen helemaal niet gepraat! Het was echt niet zo dat iemand tegen mij zei: als je nu gaat sporten, dan is dat goed voor je paardrijden. Ik heb in mijn topsporttijd nooit gesport naast het paardrijden. Daar was ik veel te druk voor. Ik deed alles zelf, van voeren en stallen mesten tot opzadelen en rijden. Als je acht paarden per dag doet en daarna nog vier uur lesgeeft, ben je best fit bezig!

Sporten naast het rijden

Later ben ik wel wat erbij gaan sporten, omdat ik soms wat last van mijn nek en schouders heb. Dat vond ik ook best lekker, maar sinds ik de kinderen heb, ben ik lekker met hen actief bezig. Spelen, op de trampoline springen of een sprintje trekken van het huis naar de stal. Allemaal beweging, gratis en voor niets. Ik denk dat dat een goede manier is om actief bezig te zijn, maar dat kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.”

Bewustwording

“Iedereen moet ook vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt. En het is handig als je het leuk vindt, want dan houd je het veel langer vol. Maar dat je door sporten beter gaat paardrijden, geloof ik niet. Ik ben beter gaan paardrijden doordat ik zo veel paarden reed. Wel kan paardrijden een eenzijdige belasting zijn, maar als je dus alle dingen eromheen ook doet, denk ik dat je best heel fysiek bezig bent. Ook als je maar één of twee paarden hebt. Ik denk sowieso dat we met zijn allen in de paardensport steeds fitter worden. Dat is toch die bewustwording.”

Boterham bij het uitstappen

“Voor voeding geldt eigenlijk hetzelfde als voor sporten: niemand heeft mij vroeger een dieet voorgeschreven. Sterker nog, ik moest altijd oppassen dat ik niet te dun werd. Ik was natuurlijk altijd bezig en vergat of gunde me geen tijd om te gaan zitten eten. In de beginjaren kwam mijn moeder daarom boterhammen brengen, die ik dan tijdens het uitstappen van één van mijn paarden opat. Dat is natuurlijk ook niet erg gezond.”

“Het was verder niet zo dat ik me heel erg bezighield met mijn eetpatroon, maar ik lette wel een beetje op wat ik at. Zeker door de week. Als sporter moet je toch wel een beetje gezond eten, anders houd je het niet vol om al die paarden te rijden elke dag. Een guilty pleasure heb ik wel, wie niet. Dat is witte chocola, daar kan ik echt niet van afblijven. Daar haal ik dus ook geen vier repen van in huis. Een uitspatting op zijn tijd moet best kunnen, als je verder gezond bezig bent. Dat heeft iedereen wel eens nodig. Een keer lekker uit eten of een wijntje erbij.”

Wil je het hele artikel lezen? Daarin gaat Anky nog verder in op heet hebben van een sociaal leven naast de topsport, de hedendaagse ruitermode en het hebben van een eigen stijl. Lees het in Dressuur 4-2019!

De beste artikelen, rijtechnische tips, interviews en achtergronden vind je alléén in Dressuur Magazine!

Bron: Dressuur

Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook