3 oefeningen voor meer oprichting • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

3 oefeningen voor meer oprichting

Foto: www.arnd.nl

Een veelvoorkomend misverstand bij ruiters is dat ze denken dat oprichting inhoudt dat je paard zijn hals en hoofd hoog houdt. Dat kan inderdaad het resultaat zijn van het opwaarts rijden van je paard, maar dat doe je niet door zijn hoofd omhoog te vragen. Je doet dit door zijn gewicht naar de achterhand te verplaatsen. Maar hoe? Deze drie oefeningen helpen je op weg!

Oefening 1: Korte overgangen

Maak vanuit arbeidsdraf een overgang naar stap. Draaf na vier stappassen weer aan. Herhaal deze oefening, maar probeer het aantal passen in stap steeds te verminderen. Dus nu geen vier maar drie passen in stap en draaf dan weer aan. Maak weer een overgang naar stap en stap dan maar twee passen voor je weer in draf overgaat.

Oefening 2: Verbeter je halve ophoudingen

Een halve ophouding gaat om tempocontrole: komt je paard terug op een lichte teugel- en zithulp en gaat hij ook direct weer voorwaarts? In tegenstelling tot een hele ophouding, maak je de overgang terug niet helemaal af. Rijd een lekker actieve arbeidsdraf en maak vervolgens een korte overgang naar stap. Als je paard in stap overgaat, maak je de stappas niet af, maar draaf je direct weer voorwaarts weg. Herhaal deze oefening vervolgens tien keer: zowel linksom als rechtsom.

Oefening 3: Activeer de achterhand

Maak een grote volte in draf, houd vier seconden halt en draaf weer aan. Vermijd stappassen in de overgang van draf naar halt en van halt naar draf. Zo spreek je de achterhand van je paard het meest aan, omdat hij extra kracht met zijn achterbenen en bilspieren moet zetten om de overgang te maken.

Tot slot

Het doel van deze drie oefeningen is om de achterhand te activeren en meer impuls van achteruit te krijgen. Het beoogde resultaat is dat het paard zijn gewicht meer naar achteren verplaatst en zijn voorhand iets lijkt op te tillen. Je paard gaat dan zoals het heet ‘bergopwaarts’ lopen. Dat kan zowel met een lage hoofd-halshouding als met zijn nek in de hoogste positie. Het is goed als je dit kunt afwisselen in de training. En je paard moet alle oefeningen met slechts lichte teugeldruk kunnen uitvoeren. Hij moet tenslotte de ruimte krijgen om zijn voorhand te kunnen optillen vanuit zijn schoft.

Bron: Magazine Your Horse / Bit magazine

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook