Aanspringen in de goede galop • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Aanspringen in de goede galop

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Goed aanspringen in galop is niet voor iedere ruiter en paard even gemakkelijk. Natuurlijk moet je netjes de hulpen geven, binnenbeen lang, buitenbeen iets terug, maar het hangt ook af van hoe goed je je paard nageeflijk en aan je buitenteugel hebt.

Te veel binnenhand

Wat volgens Grand Prix-amazone Madeleine Austin vaak gebeurt als een paard niet zo makkelijk in de juiste galop aanspringt, is dat de ruiter onbedoeld te veel vraagt met zijn binnenhand. Veel ruiters galopperen in een hoek of wending aan en dat is meestal ook makkelijker voor een paard, maar als je daarbij te veel aan de binnenteugel zit blokkeer je juist zijn binnenachterbeen. En dat maakt het moeilijker voor een paard om goed aan te springen.

Draf voor elkaar

Om goed aan te galopperen moet je in ieder geval ook zorgen dat je je paard goed voor elkaar hebt in draf. Hij moet fijn van achter naar voren naar je hand lopen en voor je been zijn. Een paard dat voor de overgang naar galop al niet goed voor elkaar is, kan eigenlijk al geen mooie overgang maken naar de galop.

Volte

Wanneer je je paard in draf fijn voor elkaar hebt, dan is het een goed idee om een volte te rijden en een plek uit te zoeken op die volte om de overgang naar galop te gaan maken. Wanneer je je paard goed van binnenachter naar buitenvoor rijdt en je vraagt dan de overgang op een plek richting de wand, dan kun je als het ware je binnenhand nog iets extra naar voren brengen omdat je iets extra steun hebt van de wand. Het voordeel daarvan is dat je paard dan goed naar je buitenhand loopt en binnenachter de ruimte krijgt om goed onder te treden zodat hij aan kan galopperen.

Zelfde plekje

Probeer dan een aantal keer op dezelfde plek aan te galopperen, waarbij je heel goed oplet dat je iedere keer exact dezelfde hulpen geeft en vooral ook iedere keer je paard beloont als hij antwoord geeft op je hulp.

Oefen op beide handen het aangalopperen en laat je paard iedere keer maar een klein stukje galopperen. Dat is belangrijk omdat je paard anders veel energie gebruikt in de galop en dan juist een beetje te moe kan worden om een goede overgang te maken. Dat is ook de reden waarom je tussendoor regelmatig een pauze in moet lassen zodat je paard even kan ontspannen en op adem kan komen.

Neem de tijd

Neem de tijd om op een ‘simpele’ volte te oefenen en je hulpen steeds meer te verfijnen. Als je paard het eenmaal goed begrijpt en goed kan, dan kan hij het overal in de baan.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook