De valkuilen bij het aangalopperen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

De valkuilen bij het aangalopperen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voluit galopperen met je paard in het bos, op het strand of zelfs in de rijbaan geeft je als ruiter een heerlijk gevoel. De snelheid, de kracht, de souplesse. Maar galopperen is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn een aantal valkuilen waar je als ruiter voor op moet letten.

Grand-Prix amazone Linda Verwaal rijdt zelf al jarenlang wedstrijden op hoog niveau en begeleidt daarnaast (jonge) dressuurtalenten. Ze vertelt wat er komt kijken bij het leren aangalopperen: “Bij jonge paarden heeft het leren galopperen onder het zadel vooral met balans te maken. Tijdens de africhting willen we onze paarden leren om op hun eigen benen te lopen. In de basis begin je daarom met een goede nageeflijkheid. Hij moet naar je hand toe willen lopen. Zorg dat je op iedere teugel evenveel druk houdt. Natuurlijk weten we dat eigenlijk wel allemaal. Het klinkt soms allemaal zo makkelijk ‘een paard op eigen benen te laten lopen’ , maar in de praktijk is dat vaak toch anders. Het is een stuk moeilijker als je erop zit dan ernaast staat. Dat komt omdat we niet op een paard geboren zijn. We moeten echt leren paardrijden en dat doen we vooral door veel te oefenen.”

Een aantal bekende valkuilen bij het aangalopperen:

Teveel steun zoeken

“Als we met een paard onder het zadel willen galopperen is het heel belangrijk dat je als ruiter eerst zelf over een onafhankelijke zit beschikt. Je moet op soepele wijze met je paard kunnen meegaan in zijn bewegingen. Sommige ruiters hebben in galop nog teveel steun nodig en leunen hierdoor meer op de beugels of aan de teugels dan nodig.”

Naar binnen hangen

“Sommige ruiters hangen teveel naar binnen als ze door de wending galopperen. Het is niet de bedoeling dat je met je paard als een denderende motor door de bocht gaat, maar juist als een elegante rups.”

Subtiele hulpen

“Het gebeurt regelmatig dat ruiters teveel stelling naar binnen vragen voor de galop. Dat is niet nodig. We zien liever een nageeflijk en gedragen paard die vanuit dezelfde houding aanspringt in galop. Ook de beenhulpen moeten subtiel gegeven worden, druk je paard niet teveel met je been in galop. Probeer de hulpen klein te houden.”

Rechtuit

“Voor aangalopperen kun je het beste een wending gebruiken. Als je paard al moeite heeft met aangalopperen is het niet handig om deze oefening op de lange zijde te doen. Gebruik hiervoor een wending, dan ‘valt’ je paard iets makkelijker in galop.”

Harder draven

Een ander bekend probleem is dat paarden eerst heel hard gaan draven voordat ze aanspringen in galop. Hierover lees je volgende week vrijdag meer.

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook