Foto: Quillemette Kraaikamp

Editie 3 – 2017

Lees hier de editorial van hoofdredacteur Bettine van Harselaar

Als je tuig maar goed zit

Waarschijnlijk is er niet één dressuurruiter die er nooit mee te maken heeft gehad: problemen met je harnachement, of de zoektocht naar iets nieuws. Een zoektocht waarbij je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Hiervan is het zadel misschien nog wel de moeilijkste van allemaal. Niet in de laatste plaats omdat het ook verreweg het duurste is: even een ander modelletje aanschaffen om te proberen is er niet bij. Ook kunnen er héél veel dingen niet goed zijn aan de ligging van een zadel, dingen die vaak met het blote oog niet te zien zijn en waarbij je moet vertrouwen op je zadelmaker.

Maar ook slecht passende of slecht afgestelde hoofdstellen kunnen een bron van problemen zijn. Net als je laarzen trouwens: als die niet zo lekker passen, zit je toch een stuk minder fijn in het zadel. Het zijn allemaal geen kleine uitgaves, dus je wilt graag alle opties serieus overwegen. Gelukkig staat de techniek niet stil, er komt steeds meer kennis beschikbaar over het paardenlichaam en systemen die feilloos kunnen meten of het harnachement ons paard ergens in de weg zit.

Zo keek ik voor dit nummer mee bij een zadeldrukmeting, uitgevoerd door Linda Roost. Tot in de details kan ze met haar drukmat zien hoeveel druk je zadel geeft onder ieder plekje van het kussen. Op die manier kan er nooit meer twijfel bestaan over of je zadel wel goed past. Ook nam ik een kijkje in de fabriek van Petrie, waar de mooiste rijlaarzen worden gemaakt. Het laarzen aanmeten én maken is echt vakmanschap, maar ook daarin staat de techniek niet stil en worden de laarzen steeds comfortabeler en beter. Omdat een goed passend harnachement zo’n enorm essentieel onderdeel is van de dressuursport, maken wij voor jullie ieder jaar een harnachementspecial! Je vindt ‘m achterin dit blad en hopelijk kunnen we jou zo op weg helpen naar het perfect passende harnachement.

Bettine van Harselaar, hoofdredacteur

 

PS: Volg jij ons al op Instagram? Volg ons via @dressuurmagazine voor kijkjes achter de schermen, de mooiste dressuurfoto’s, video’s en beelden vanaf evenementen! Volg mij en mijn paarden nu ook via @bettine_vh!

Ontvang jij de Dressuur al thuis?

Ontvang Dressuur Magazine bij je thuis op de mat, sluit hier een abonnement af.