Foto: Quillemette Kraaikamp

Editie 2 – 2017

Lees hier de editorial van hoofdredacteur Bettine van Harselaar

Vrijwillig

Als ik ga jureren zit ik veelal enige tijd voor aanvang en na afloop van de wedstrijd bij het secretariaat. Op kleinere indoorconcoursjes met maar één ring is het vaak nog wel te behappen, maar op outdoorwedstrijden met twee of meer ringen moeten de vrijwilligers aldaar zich vaak aardig in het zweet werken. Op de eerste outdoorwedstrijden waar ik te gast was, trokken mijn tenen weer meerdere malen krom in mijn schoenen. Zo ongeveer iedere dertig seconden worden de hard tellende vrijwilligers onderbroken: “Zijn mijn punten er nu nog niet?” (het paard stond net op de wagen), “Hoe laat is de prijsuitreiking van de B?” (dat hing keurig buiten op een briefje aangegeven en de laatste reed amper de baan uit), etcetera. Steeds weer stonden de dames van het secretariaat iedereen vriendelijk te woord en liepen alle ruiters mopperend ‘dat het zo lang duurde’ weer naar buiten. Negen van de tien keer duurde het écht niet zo lang en zat alles nog ruim binnen de door de KNHS opgestelde richtlijnen.
Helaas is het voor veel wedstrijden een hele kluif om vrijwilligers te vinden die daar een hele dag willen zitten om ónze protocollen te tellen. En alle voorbereidingen te doen, een startlijst te maken, de protocollen te printen, juryleden uit te nodigen, de ringen klaar te zetten, de protocollen op te halen en de prijsuitreikingen te doen. En nu vergeet ik vast nog dingen. Bedenk jezelf in elk geval dat deze vrijwilligers op zo’n dag écht niet uit hun neus zitten te eten, maar zich juist het vuur uit de sloffen lopen. Duurt de prijsuitreiking of het vrijgeven van je punten dan een keer tien (of twintig) minuten langer? So what?! Neem lekker een drankje, geef je paard wat water en maak er een gezellige dag van. Want we doen het voor de lol toch? En denk er de volgende keer als jouw vereniging een wedstrijd organiseert eens over na ook even bij te springen.

Bettine van Harselaar, hoofdredacteur

 

 

PS: Volg jij ons al op Instagram? Volg ons via @dressuurmagazine voor kijkjes achter de schermen, de mooiste dressuurfoto’s, video’s en beelden vanaf evenementen! Volg mij en mijn paarden nu ook via @bettine_vh!

Ontvang jij de Dressuur al thuis?

Ontvang Dressuur Magazine bij je thuis op de mat, sluit hier een abonnement af.