Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Bij het rijden probeer je er als ruiter naar te streven dat je in beide handen gelijke verbinding hebt op je teugels, maar toch zijn er hulpen, die je met je binnen- óf buitenteugel geeft. Je geeft teugelhulpen altijd in combinatie met been-, zit- of gewichtshulpen of het nu gaat om de binnen- of buitenteugel, maar er zit wel een verschil in de teugelhulpen zelf.

Horselistening zette een aantal verschillen op een rijtje en gaf direct een paar tips waar je goed op moet letten bij het gebruiken van teugelhulpen. Een van de dingen waar je goed om moet denken is dat het eigenlijk nooit de bedoeing is dat je trekt aan je teugels. Je wilt ook geen terugwerkende hulp geven, je wilt je teugels steeds voor je uit dragen met een elastische verbinding met de mond van je paard.

Binnenteugel

  • Met je binnenteugel kun je de weg wijzen aan je paard wanneer je een volte rijdt of een wending. Met je hand iets van de hals vertel je aan je paard welke kant hij op moet gaan.
  • Met je binnenteugel vraag je ook stelling aan je paard. In een volte of in een wending moet je je paard heel licht in de richting laten kijken waarin hij gaat.
  • Met je binnenteugel kun je ook wat stelling vragen om je paard nageeflijker en ronder te maken.
  • Met je binnenteugel bepaal je ook de steling en buiging in de zijwaartse oefeningen.

Buitenteugel

  • Je buitenteugel gebruik je om je paard naar toe te rijden vanuit zijn binnenachterbeen.
  • Je buitenteugel gebruik je ook om te zorgen dat je paard niet over zijn buitenschouder wegloopt.
  • Met je buitenteugel voorkom je dat je paard zijn hals naar binnen knikt als je met je binnenteugel bijvoorbeeld de weg wijst.
  • Met je buitenteugel zorg je voor een constant en fijn contact. Wanneer je vraagt en daarna nageeft met je binnenhand kun je met het contact op je buitenteugel de lijn waarin je paard gaat bepalen en regelen met hoe veel halslengte je je paard rijdt.

Tussen de teugels

Een paar dingen waar je nog even aan moet denken bij het gebruiken van de binnen-  en buitenteugel is dat je nooit met de teugel over de hals van je paard moet gaan. Beide teugels blijven aan de kant waar ze horen. Je wilt je handen ook niet vastzetten, want daarmee blokkeer je de beweging van je paard en je wilt juist een elastisch contact op de teugel. Tot slot wil je de hals en het hoofd van je paard tussen je teugels houden. Je kunt je paard alleen maar recht rijden als je hem tussen je benen en je handen naar voren rijdt.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *