Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Je ziet het wel eens als je aan het kijken bent naar anderen en misschien gebruik je het zelf ook wel eens in het rijden: even links en rechts wat stelling vragen om je paard soepel te houden. Het is een vaker gebruikte manier om een paard nageeflijk te houden, maar er schuilt wel het gevaar in dat het alleen maar een ‘quick fix’ is. Robert Dover legt in onderstaande video uit waar je vooral op moet letten bij het soepel houden van je paard.

Links-rechts

Je ziet in de onderstaande video dat de amazone vanuit een appuyement rechtuit rijdt en haar paard duidelijk even naar links en rechts laat kijken. Dover gaat daar onmiddellijk op in en vraagt wat ze daar deed en waarom.

Soepel

Volgens de amazone diende het korte naar beide zijden flexen van haar paard ertoe om hem soepel te houden, omdat ze anders de verzameling zou verliezen. Dover zag dat heel anders. “Wanneer je hem links en rechts laat kijken met je handen, wat gebeurt er dan?”, vroeg de Amerikaanse bondscoach. “Dan is je paard alleen maar met zijn gedachten bij je handen en verliest hij activiteit van achteren. Die achterbenen verliezen onmiddellijk activiteit en hoe kun je dan nog spreken over verzameling?”

Van achteren

De oplossing om een paard soepel te houden zou juist van achteren moeten komen volgens Dover. Wanneer je je paard fijn aan het lopen hebt en je kunt schakelen, dan kun je hem op die manier soepel en licht houden. “Het inwerken van je hand om hem licht en soepel te houden heeft zelfs een tegenovergesteld effect, want het achterbeen blijft dan achter de massa, waardoor hij nog minder actief wordt en aan de voorkant vaak nog sterker.”

Halve ophoudingen en beenhulpen zorgen ervoor dat een paard nageeflijk blijft. Dan blijft hij van achteruit actief en hoef je hem helemaal niet links-rechts te stellen.

 

Bron: Dressagehub

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *