Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Grote voltes zijn figuren, die je rijdt met jonge paarden, maar ook met paarden die op het hoogste niveau lopen. Het zijn figuren waarmee je je paard los kunt werken en zijn balans kunt verbeteren, maar het is ook een figuur dat in dressuurpoeven wordt gevraagd.

Herkenningspunten

Om een mooie volte te kunnen rijden is het belangrijk dat je weet hoe groot de volte moet zijn en voor jezelf herkenningspunten maken in de bak waar je naartoe kunt rijden. Wanneer je bijvoorbeeld een grote volte wilt rijden bij B of E dan heb je met deze twee letters als de eerste punten waar je je op kunt richten. De andere twee punten zitten op de lange zijde. Een grote volte heeft een diameter van 20 meter en dat betekent dat de twee verste punten op de AC-lijn tien meter van de X liggen, precies op de helft tussen de X en de A of de C in een 20×40-baan. Je kunt voor jezelf deze punten markeren op de lange zijde. Dan weet je dat je vanaf de E of de B moet richten op het punt op de lange zijde en dat je als je op de AC-lijn bent recht tegenover dat punt moet zijn. Daarvandaan richt je je dan weer op de letter E of B om vevolgens weer naar een herkenningspunt op de lange zijde te rijden.

Vloeiend

Het rijden van punt naar punt geeft je als ruiter de gelegenheid om er een vloeiende lijn en een ronde cirkel van te maken. Weten welke lijn je wilt rijden geeft je als ruiter de mogelijkheid om achter je ogen aan te rijden en je paard daarbij voorwaarts je hand te laten volgen. Daarmee wordt het figuur mooier en kun je maximaal het gymnastische effect van de oefening benutten.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *