Artikelen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als je je paard goed gebogen wilt hebben dan moet hij, als je van boven af zou kunnen kijken, gelijk gebogen zijn van zijn staart tot zijn oren en niet alleen in zijn hals. Maar om hem correct te kunnen buigen moet hij volgens de Britse Olympiade-ruiter Emile Faurie, wel met stelling kunnen gaan. Faurie maakte voor Horse and Rider de onderstaande video waarin hij uitlegt waar je op moet letten.

Geen buiging zonder stelling

Faurie begint zijn verhaal met benadrukken dat buiging niet kan worden verkregen met je binnenteugel. Toch heb je wel stelling nodig om je paard goed gebogen te kunnen laten gaan. Waar je daarbij goed op  moet letten is dat de oren van je paard op gelijke hoogte naast elkaar blijven. Is een oor hoger dan het andere, dan is je paard niet correct gesteld en dat komt vaak door een verkeerd gebruik van de binnenhand.

Terugwerkend

Wanneer je je paard naar binnen gesteld of gebogen wilt hebben, dan moet je daarvoor nooit terugwerken met je binnenhand. Je kunt iets opzij vragen met je binnenhand en met behulp van je binnenbeen, buitenteugel en buitenbeen doorwerken naar de juiste buiging, maar met een terugwerkende binnenhand bereik je meestal alleen maar dat je paard verbuigt in zijn hals.

Volte

Op de video laat Faurie zien wat hij een fijne oefening vindt om je paard te leren buigen. De ruiter in de baan moet beginnen op een grote volte waarbij hij zijn paard licht gesteld laat gaan. Om correcte stelling te krijgen moet je als je met je binnenhand opzij vraagt zorgen dat je met je buitenhand ook in verbinding blijft. Dat kan alleen maar als je voorwaarts naar je hand toe blijft werken.

Buiging verbeteren

Wanneer je dan op de volte rijdt in arbeidsdraf met een licht gesteld paard, maak dan de volte stapsgewijs kleiner totdat je op een volte tien meter rijdt in hetzelfde tempo. Neem je paard daarna weer mee terug naar de grote volte door hem opnieuw stapsgewijs de volte te laten vergroten.

 

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *