Artikelen
Laura Tomlinson (voorheen Bechtolsheimer) en haar merrie Rosalie B (v. Rubin Royal). Foto: Quillemette Kraaikamp

Als ruiter hoor je vaak dat het heel belangrijk is om onafhankelijk en stil te kunnen zitten om het beste uit je paard te kunnen halen. Dat is niet alleen belangrijk omdat je hem met kleine hulpen wilt kunnen rijden, het is minstens zo belangrijk dat je hem niet in de weg zit en hem kunt volgen. Hoe kleiner de hulpen hoe fijner en hoe stiller je zit hoe meer bewuste invloed je kunt hebben op je paard met je lichaamshulpen.

Horse and Hound maakte met behulp van Laura Tomlinson-Bechtolsheimer een paar video’s om bewust te worden van de invloed van de balans van de ruiter, van zijn zit, maar ook van zijn gewichtshulpen.

Onterecht

Er wordt soms  gedacht dat wij als ruiter geen invloed hebben op een paard met ons gewicht, omdat hij vele malen zwaarder weegt. Maar die gedachte is onterecht, want we hebben zelfs heel veel invloed met onze gewichtshulpen. Het mooie daarvan is dan wel dat we met ons lichaam zoveel kunnen duidelijk maken aan een paard, dat je met minder been- en handhulpen kunt rijden dan dat je misschien zou denken.

Oefening

Rijd met een lange teugel in stap en probeer overdreven met je schouders naar links te draaien. Blijf zo zitten tot je paard naar links wendt. Ga daarna weer rechtuit zitten of draai juist helemaal naar rechts met je schouders. Probeer op die manier van hand te veranderen of zelfs slangevoltes te rijden.

Stijgbeugel

Probeer eens wat er gebeurt wanneer je in een beugel gaat staan. Wanneer je opstaat met meer gewicht in je linkerbeugel dan zal je paard naar links gaan om weer onder het gewicht te komen. Doe je daarna hetzelfde met je gewicht in je rechterbeugel dan zal hij naar rechts gaan.

Vertragen

Nog een leuke oefening om bewust te worden van hoe veel invloed je als ruiter hebt op je paard met je gewicht is om de beweging te vertragen. Wanneer je aan het lichtrijden bent in draf en je gaat bewust trager lichtrijden zonder dat je iets met je hand of been doet, dan gaat je paard langzamer draven. Daarmee merk je opnieuw wat je met je lichaam kunt doen.

 

Gevaar

Als je je niet bewust bent van hoe veel invloed je op je paard hebt met je lichaam dan kun je onbedoeld veel hulpen aan je paard geven. Bedenk maar wat er gebeurt als je je schouders niet recht boven je paard hebt als je wel gewoon rechtuit wilt. Of wat er gebeurt wanneer je steeds een beetje meer op je ene been leunt dan op je andere. Of wat er gebeurt als je heel gehaast aan het rijden bent of juist traag bent en achter de beweging aan zit. Wees dus bewust van de hulpen die je je paard geeft en maak optimaal gebruik van je lichaam.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *