Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Het gebruiken van visualisatie is niet nieuw in de ruitersport en wordt al vaker gebruikt om ruiterprestaties te verbeteren. Het gaat dan meestal om dingen, die je al kunt, maar nog beter wilt uitvoeren. Onderzoek heeft nu aangetoond dat een vorm van visualiseren ook heel nuttig is bij het aanleren van nieuwe dingen.

Instructie

Wanneer je iets aan moet leren gebeurt dat vaak doordat je instructeur je uitlegt welke bewegingen je moet maken en hoe je de hulpen moet geven. Bij een onderzoek dat psycholoog Dr. Warren Mansell van de universiteit van Manchester heeft gedaan blijkt dat het veel effectiever is om mensen iets aan te leren door ze zich voor te laten stellen hoe het plaatje er uiteindelijk uit moet zien dan door te vertellen welke actie ze met welk ledemaat moeten ondernemen.

Tekening

Voor het onderzoek werden een aantal symbolen gebruikt (varierend van simpel naar complex), die de testpersonen moesten tekenen. Sommige plaatjes mochten ze natekenen, sommigen mochten ze bekijken om daarna uit hun geheugen na te tekenen en sommigen moesten ze tekenen terwijl ze instructies kregen over hoe ze hun potlood moesten bewegen. Dan waren er ook nog symbolen, die getekend mochten worden nadat er uitgelegd werd hoe het symbool eruit zag.

Uitkomst

De uitkomst van het onderzoek was dat het beschrijven van hoe het plaatje eruit zag tot veel betere resultaten leidde dan vertellen hoe iemand zijn potlood moest bewegen over het papier. Het was zelfs zo dat het tekenen nadat het symbool beschreven was haast net zo goed werd uitgevoerd als het natekenen met het voorbeeld op tafel.

Verklaring

Volgens Mansell is het goed te verklaren waardoor dit komt. “Om taken uit te kunnen voeren moet je meerdere spiergroepen activeren, die elkaar ook kunnen tegenwerken. Om al deze spiergroepen bewust op de juiste manier aan te sturen is een lastige opgave als je iets nog niet kunt. Maar wanneer je in je hoofd het plaatje compleet hebt, dan is dat een kleine omleiding, waardoor je spieren het zonder al te veel nadenken haast als vanzelf kunnen uitvoeren.”

Sporten

Mansell vertelt op Horsetalk dat deze theorie al bij dansers wordt gebruikt en dat het succesvol is. Het is makkelijker voor een danser om zich het algehele plaatje voor te stellen en daarbij te doen wat goed voelt, dan dat hij elke aparte beweging moet uitpluizen en aansturen. Voor ruiters kan het dan ook een aanvulling zijn om in de training erbij te gebruiken.

Bron: Horsetalk

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *