Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je je paard succesvol wilt kunnen trainen moet je als ruiter leren dat je dingen vraagt aan je paard en dan ook weer stopt met vragen als je antwoord krijgt. Even nageven na een hulp of bijvoorbeeld even een stappauze nemen als hij iets goed heeft gedaan. Maar ook op andere vlakken moet je als ruiter leren loslaten, alleen is dat vaak meer mentaal dan fysiek.

Nieuw begin

Als ruiter moet je eigenlijk elke rit beginnen met een schone lei. Het maakt niet uit wat je paard gisteren, eergisteren of afgelopen weekend deed bij het rijden, hij leeft in het hier en nu en denkt niet meer terug aan gisteren. Volgens trainer Darren Chacchia zijn ruiters te vaak geneigd om zich zorgen te maken over wat er eerder is gebeurd en dat belemmert ze in het rijden van ‘nu’. “Ga in plaats van bedenken dat je paard gisteren schrok in een hoek of bokte bij het aangalopperen je eens concentreren op wat hij nu doet en reageer daar op”, aldus Chacchia. “Wanneer je nu aan het rijden bent is alleen wat er nu gebeurt belangrijk.”

Fout

Wat een ruiter ook moet leren is dat één foutje niet het einde hoeft te zijn van een dressuurproef of een training. Tenminste als hij dat leert loslaten. Als je, wanneer er iets fout gaat, gelijk de handdoek in de ring gooit en ophoudt met rijden dan is je proef waarschijnlijk aardig verpest. Maar wanneer je jezelf direct herpakt en loslaat dat er iets fout ging, dan kun je je concentreren op wat er moet gebeuren en zorgen dat je daar weer voor de volle honderd procent voor gaat. Je zult dan op je protocol vast terug zien dat iets niet goed ging, maar de andere punten trekken een laag cijfer dan weer wat omhoog.

Tegenhouden

Een van de grootste dingen, die een ruiter belemmert is vaak de ruiter zelf. Het verleden dat hij meedraagt, de angst of onzekerheid die hij voelt en het bang zijn niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen zijn dingen, die als een grote rem werken op iemands ontwikkeling. Iedereen moet ergens beginnen en iedereen maakt fouten. Het gaat erom dat je doorzet, leert van je fouten en leert je op de goede dingen te concentreren en om dat te kunnen is het ook belangrijk dat je leert om los te laten.

Bron:Horsenetwork

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *