Algemeen
Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Veel ruiters hebben als ze een wedstrijd moeten rijden wel eens last van wat zenuwen voordat ze de ring binnen rijden. Dat kan zelfs wel goed zijn zolang die zenuwen niet gaan overheersen en zorgen dat je  ophoudt met rijden. Als je wel zo veel last hebt van zenuwen dat het je belemmert, dan moet je niet zo zeer proberen van de vlinders af te komen, maar kun je beter zorgen dat de vlinders in formatie leren vliegen.

Twee basiselementen

Wedstrijdzenuwen hebben volgens FEI-jurylid en Grand Prix-amazone Cara Whitham vaak twee elementen als basis: de illusie van moeilijkheid en angst om te falen. Wanneer je als ruiter begrijpt wat deze inhouden, dan kun je vaak goed beoordelen of je zenuwen komen doordat je iets gaat doen wat je eigenlijk (nog) niet kunt of dat ze juist een steuntje zijn en zorgen voor een beetje extra adrenaline waar je je voordeel mee kunt doen in de ring.

Moeilijkheid

De mate van moeilijkheid heeft geen absolute betekenis, het hangt af van je voorbereiding. Wanneer je alle fysieke, mentale en emotionele voorbereiding hebt gedaan die je nodig hebt voor een wedstrijd dan kun je de moeilijkheid aan. Je hoort wel eens ruiters zeggen dat ze het in het begin allemaal makkelijk vonden en dat het steeds moeilijker wordt naarmate je verder komt, maar zo zou het niet moeten zijn. Dit laat wel zien dat je nog niet voldoende voorbereid bent op het rijden van die wedstrijd. Normaal gesproken zijn de dingen in het rijden juist moeilijk in het begin, maar wordt het door veel oefenen juist makkelijker. En je zou dan ook pas in een klasse moeten starten, wanneer het je makkelijk afgaat, dan ben je voldoende voorbereid.

Angst om te falen

Angst om te falen zorgt er vaak voor dat je in een vicieuze cirkel terecht komt als ruiter, waarbij uiteindelijk juist dat gebeurt waar je zo bang voor bent. De angst veroorzaakt spanning, waardoor de bloedsomloop vertraagt, je reflexen langzamer worden en je ademhaling steeds oppervlakkiger. Je bent dan fysiek niet meer in staat om goed te rijden en daarmee belemmer je je paard ook om goed te gaan. Het resultaat hiervan is vaak dat de proef (deels) mislukt en de wedstrijd daarmee ook. Probeer de volgende keer dat je op wedstrijd gaat en je voelt de angt om te falen eens geen ‘wedstrijd’ te rijden, maar een training voor toekomstige wedstrijdruiters. Dat helpt om te leren presteren onder druk en bij het onder controle houden van je angsten en emoties.

Fouten

Wat ook helpt om over je angst om te falen te kunnen komen is accepteren dat bij een leerproces automatisch ook fouten kunnen worden gemaakt. Fouten maken is geen probleem, maar het negeren van fouten of ze niet begrijpen wel. Fouten kun je indelen in drie categorieën: slechte (onbewust of niet) gewoontes, te weinig informatie of ervaring en het feit dat niemand altijd perfect is. Wanneer je kunt indelen waar je fout vandaan komt dan heb je de eerste stap gezet om deze op te lossen.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *